Як їм «пацифікувати» Захід

27.11.2010

Політична ситуація на Галичині, попри намагання «донецької» влади, поступово зайшла в глухий кут. Як з’ясувалося, на одній харизмі Віктора Януковича і відповідному адміністративному ресурсі далеко не заїдеш — у Львові політики влади не бояться, хоча й заграють iз нею. Місцеві вибори продемонстрували, що одного бажання «Регіонів» «розрулювати» проблеми замало — доведеться домовлятися з місцевою опозицією і йти на поступки.

При цьому, схоже, голова Львівської обласної держадміністрації Василь Горбаль досі не відчув себе повноцінним «губернатором», бо, всупереч закону, вже майже чотири місяці не складає мандат депутата Верховної Ради. Каже, нібито в цьому винен парламент, у якого «руки не доходять». Але очевидно, що «регіонал» Горбаль просто вичікує, якими кадровими висновками закінчиться політична комбінація нинішнього київського керівництва щодо Західної України та його особисто.

Нагадаємо, обласна рада попереднього скликання вже показала Горбалю червону картку, висловивши недовіру. До виборів 31 жовтня Президент не знімав би його в будь–якому разі, адже на пана Василя покладали серйозні «пацифікаційні» надії. Та Горбалю наразі не вдалося досягнути достатнього порозуміння з місцевими елітами. Він був і є чужим для «помаранчевих», не став «своїм» і для місцевих політичних «баронів» — власника ФК «Карпати» Петра Димінського та провідника львівських «регіоналів», власника найбільшого міського базару Петра Писарчука. Відтак нещодавно журналісти підконтрольного Димінському телеканалу «ЗіК» навіть виступили із заявою про те, що «люди Горбаля» робили спроби тиснути на них.

Тож схоже, що мозаїка як місцевого, так і київського рівня складається не на користь цього «губернатора». І Горбаль це усвідомлює, готуючи шляхи до відступу. Зокрема, відмовився від мандата облради, куди потрапив на чолі «регіонального» списку.

Але, чи не найбільше впливає на нестійкість президентської вертикалі переформатування самого політичного поля України. За даними з різних джерел, Віктор Янукович усвідомив, що лише «донецькими» руками втримати і зробити ефективною владу по усій Україні, тим більше в Західній, не вдасться. Слід вести діалог iз місцевими елітами, незважаючи на їх «помаранчевість». Яскравим прикладом зміни стратегії стало призначення міністром надзвичайних ситуацій Віктора Балоги, колишнього шефа адміністрації Віктора Ющенка. Крім посади в МНС та повторного надання у вотчину рідного Закарпаття, Балога став негласним куратором для всієї Західної України — саме він має «пацифікувати» галицькі та суміжні еліти в період до наступних виборів, робити лояльними людей із будь–яких списків, переманювати на бік влади у найрізноманітніші способи.

Рідний брат Балоги вже очолив Закарпатську облраду. Подібні ротації можуть стосуватися й інших областей

Як розповіли «УМ» у кулуарах новобраної обласної ради Львівщини, зараз Василь Горбаль має скласти найважливіший іспит — має вплинути на обрання нового голови місцевого «сейму». «Нехай це буде не свій, нехай це буде не провладний, — поділився з «УМ» один із депутатів облради, — але зараз люди з ОДА намагаються усіляко долучитися до політичних торгів, незважаючи на те, що «Регіони» вибори провалили. Вони мають відзвітувати, що впливають на прийняття рішень».

За словами нашого джерела, зараз «губернаторові» потрібна участь, нехай навіть формальна, у переговорах із політичними силами. Якщо перемовини пройдуть невдало, Львівщина може отримати нового «губернатора». Ним, за інформацією «УМ», може стати Микола Кміть. Він — не чужа людина для Віктора Балоги і вже був главою області за часів Президента Ющенка, причому знаходив порозуміння з усіма гілками влади. А саме це якраз найважливіше для втримання місцевого балансу «впливів і важелів».

Сценарій із Кметем — цілком імовірний, адже у львівської опозиції лишається запас обурення діями Горбаля під час виборів, коли влада обділяла супротивників місцями у виборчкомах, утискала «Батьківщину» тощо.