Ідеальний нуль

Ідеальний нуль

За рахунок ефективних тендерних закупівель ліків для хворих на ВІЛ–СНІД Україні вдалося заощадити 77 мільйонів гривень. Як зазначає заступник міністра охорони здоров’я Валерій Бідний, зекономлені кошти до кінця року будуть використані для придбання антиретровірусних препаратів — ліків, украй необхідних для пацієнтів. Завдяки тендерній економії державі вдасться забезпечити безкоштовними ліками на 40% більше хворих із ВІЛ–СНІДом, ніж у попередні роки.

От, холера!

От, холера!

Жахливий спалах холери на Гаїті вже забрав понад тисячу людських життів. «Учені сходяться на думці, що холера може затриматися на Гаїті ще на кілька років», — заявив прес–секретар Всесвітньої організації охорони здоров’я Фадель Шаїб, додавши, що лікарі роблять усе можливе, аби стримати зростання захворюваності. Збудниками холери заражено водойми, тому медики пояснюють людям, що пити неочищену воду суворо заборонено. Однак це не допомагає: країна майже повністю зруйнована, тому для багатьох мешканців чиста вода практично недосяжна.

Щоб не кортіло!

Щоб не кортіло!

Чому інколи прописані лікарем пігулки не допомагають подолати біль у животі, збити жар чи вгамувати кашель? Начебто і діагноз зрозумілий, і терапія питань не викликає, і лікар хороший, і пацієнт усіх рекомендацій дотримується, а результату немає. Перше, що спадає на думку, — препарат виявився неефективним, і його треба замінити. До речі, чимало хворих так і роблять. Утім, як застерігають спеціалісти, причина може бути зовсім інша. Саме цьому конкретному пацієнту міг потрапити до рук не справжній препарат, а його підробка. Це або пігулка зі значно меншим умістом належної діючої речовини, або «дещо» незрозумілого походження та складу, із відверто шкідливими для організму компонентами. Тому ліки й не принесли очікуваного полегшення.

Всі статті рубрики