Ідеальний нуль

23.11.2010

За рахунок ефективних тендерних закупівель ліків для хворих на ВІЛ–СНІД Україні вдалося заощадити 77 мільйонів гривень. Як зазначає заступник міністра охорони здоров’я Валерій Бідний, зекономлені кошти до кінця року будуть використані для придбання антиретровірусних препаратів — ліків, украй необхідних для пацієнтів. Завдяки тендерній економії державі вдасться забезпечити безкоштовними ліками на 40% більше хворих із ВІЛ–СНІДом, ніж у попередні роки.

Незважаючи на, представники громадських організацій кажуть, що дер­жава виділяє надто мало грошей на антиретровірусні препарати для хворих. Представники ж МОЗу пояснюють, що роблять усе можливе, але державна «скарбниця» не бездонна. Валерій Бідний підкреслив, що потреба на 2010 рік за програмою лікування ВІЛ–СНІДу складає 362 мільйони гривень. Але в державному бюджеті на 2010 рік заклали тільки 215 мільйонів гривень. Із цієї суми 80% виділено на закупівлю АРВ–препаратів, решта — на діагностику. На сьогодні держава на 100% забезпечує тест–системами заклади, де беруть донорську кров, та кабінети довіри, де кожен охочий може анонімно здати аналіз на ВІЛ.

Міжнародні експерти визнають, що Україна справді має певні успіхи в подоланні епідемії ВІЛ–СНІДу. Адже якщо впродовж багатьох років від початку епідемії кількість нових випадків інфікування ВІЛ стрімко зростала, то в останні роки цей приріст хворих трохи загальмувався. Утім до ідеального нуля нам ще далеко.

«Про успіх у виконанні загальнодержавної програми можна буде говорити тоді, коли в нас буде нуль нових випадків захворювання на СНІД, нуль нових випадків ВІЛ. І коли це буде сталою тенденцією, тобто така ситуація зберігатиметься впродовж 4—5 років, тільки тоді ми зможемо сказати, що повністю зупинили ВІЛ–СНІД, — пояснює заступник міністра у справах сім’ї, молоді та спорту Світлана Толстоухова. — Цей нуль — ідеальний образ кінцевого результату. На жаль, ще жодна країна у світі не досягла такого показника, бо СНІД — досить нова для людства проблема. Але це реальна мета. Треба надати доступну інформацію про ВІЛ населенню, більше уваги приділити профілактиці. Треба, щоб ми навчили наших дітей, молодь, щоб вони знали, що це за хвороба, які існують ризики, загрози, як можна захистити себе від зараження. Діти стануть дорослими, навчать своїх дітей, і завдяки такому ланцюжкові вдасться охопити все суспільство. Наше завдання сьогодні — сформувати у кожної людини по–справжньому відповідальне ставлення до свого здоров’я і до здоров’я оточуюючих як найвищої цінності».

 

ДОВІДКА УМ

Вважається, що перші масові випадки зараження ВІЛ–інфекцією на планеті сталися ще наприкінці 1970–х років. В Україні перші випадки зафіксовані в 1987 році. І хоча відтоді вірус імунодефіциту був вивчений краще від усіх інших вiрусів, мільйони людей по всьому світу продовжують помирати від СНІДу.