От, холера!

23.11.2010
От, холера!

«Райський» острів: дорого і поки небезпечно. (Фото з сайту venividi.ru.)

Жахливий спалах холери на Гаїті вже забрав понад тисячу людських життів. «Учені сходяться на думці, що холера може затриматися на Гаїті ще на кілька років», — заявив прес–секретар Всесвітньої організації охорони здоров’я Фадель Шаїб, додавши, що лікарі роблять усе можливе, аби стримати зростання захворюваності. Збудниками холери заражено водойми, тому медики пояснюють людям, що пити неочищену воду суворо заборонено. Однак це не допомагає: країна майже повністю зруйнована, тому для багатьох мешканців чиста вода практично недосяжна.

Як повідомляє прес–служба МОЗ, 16 листопада цього року було зареєстровано перший випадок захворювання на холеру в Домініканській Республіці. Це свідчить про перенесення збудника хвороби з країни в країну. Тому МОЗ виступило зi зверненням, в якому йдеться: санітарно–епідеміологічна ситуація, що склалася в Республіці Гаїті та Домініканській Республіці, створює ризик захворювання на холеру для громадян України, котрi планують відвідати ці країни. У зв’язку з цим МОЗ звернулося до Мінкультури і туризму з проханням інформувати туристичні фірми та інші організації, що працюють iз туристами, про епідемічну ситуацію в цих країнах, а також рекомендувати громадянам України утриматись від відвідування їх».

Тим же українцям, хто вже виїхав у зараженi холерою регіони на відпочинок, медики радять не виходити за межі готелю без особливої потреби, частіше мити руки з милом, пити тільки ту воду, в чистоті якої на 100% упевнені, чистити зуби бутильованою водою і обов’язково мити овочі i фрукти, куплені у місцевих мешканців. При перших же ознаках захворювання треба звернутися до лікаря, при цьому оплату послуг має здійснити страхова компанія, з якою турист підписав угоду.