Бліцкриг під загрозою

23.11.2010

Підтриманий Верховною Радою ще минулого четверга Податковий кодекс може стати законом будь–якої миті. А може й не стати — принаймні в тому варіанті, за який голосували нардепи. Питання життя і смерті нового закону, а разом із ним виживання мільйонів дрібних підприємців, нині вирішує одна людина — Президент Віктор Янукович. Варто йому поставити свій автограф під кодексом — і все: неоднозначно сприйняті норми набудуть законної сили. Розробники документа та його опоненти нині висувають категоричні прогнози на тему «Підпише чи не підпише?», а сам Віктор Федорович тримає паузу.

 

Хочемо мораторію. На перевірки...

Президент мовчить під акомпанемент заяв політиків. «Податковий кодекс збалансований і підтримує насамперед малий та середній бізнес», — один з авторів документа віце–прем’єр Сергій Тігіпко здивував креативністю своїх висновків. Адже коли Тігіпко робив цю заяву в Дніпропетровську, малий та середній бізнес виходив на акції протесту. Керівник виконавчої влади Микола Азаров пішов ще далі, і на україно–бельгійському бізнес–форумі заявив здивованим західноєвропейцям, що його податкове дітище є найліберальнішим у Європі. Мовляв, ставки оподаткування знижено, а преференції цілим галузям економіки допоможуть ефективно розвиватися.

Сміття з хати намагалася винести соратниця Сергія Тігіпка, заступниця керівника його партії Олександра Кужель. Свого часу вона очолювала Держкомпідприємництва і тому відверто називати чорне білим Кужель не могла. «Було проведено велику роботу, але назагал кодекс потребує зміни деяких його положень», — екс–голова комітету не погодилася з партійним шефом і вже зовсім у розріз з його думками додала, що Президент має накласти вето на документ, аби автори змогли доробити його. Раніше з такою вимогою до Януковича зверталася екс–Прем’єр Юлія Тимошенко.

Вимога опозиціонерки дивним чином збiглася з настроями у правлячій Партії регонів. Інна Богословська переконана, що деякі положення кодексу просто–таки вимагають накласти на нього вето. Зокрема, пункти про можливість арештовувати майно без дозволу суду. Або норма, яка не забороняє великим платникам податків відносити на затрати кошти, що вони їх платять спрощенцям. «Це моя суб’єктивна точка зору, але я вважаю, що Президент цього не допустить», — заявила Богословська, додавши, що кодекс порушує конституційні норми.

«І справді, у Президента було доволі багато часу, аби поставити свій підпис під Податковим кодексом. Якщо ж він цього не зробив, то, можливо, ця пауза має свої причини. Особисто я вважаю, що ймовірність вето і підписання закону нині становить 50 на 50», — сказав «УМ» експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. На його думку, претензії стосуються не самої суті закону, а його адміністрування — надто великих повноважень податковим органам. Скажімо, перевірок підприємств без обмежень часу. «Залишається надія, що цю норму скасують. А також запровадять юридичну відповідальність податкової за неправомірні дії. Якщо навіть це не буде повернення втрат, то хоча би встановлення мораторію на перевірки», — сказав Жолудь.

Великі квартири обійдуться дорого

Нині ж українцям пропонують такі правила гри у податковій сфері. «Поріг» доходів для підприємців, які працюють на спрощеній системі, становитиме 300 тис. гривень без касового апарата та 600 тисяч — з фіскальним пристроєм. Ряд видів діяльності, скажімо роз­дрібна торгівля через інтернет, консалтингові послуги, робота страхових агентів, ріелторів, аудиторів та бухгалтерів, виключили з переліку спрощеного оподаткування. Натомість додали нові, вірніше, раніше вилучені положення: перевезення, розваги (окрім грального бізнесу), інжиніринг, геологія, геодезія, технічні випробування. Ставки ж єдиного податку для фізосіб залишилися від 20 до 200 грн.

Передбачено поетапне зниження податку на прибуток підприємств iз 25 до 16%, а також зниження ПДВ з 20 до 17%. Так, з 1 січня 2011 року ставка податку на прибуток становитиме 23%, а через рік — уже 21%. З 1 січня 2013 року — 19%, а з 2014 — 16%. Ідею податкових канікул також залишили в силі. Щоправда, з п’ятирічних вони перетворилися на чотирирічні і стосуватимуться тільки тих, хто надає населенню побутові послуги.

Натомість запровадять нові податки. Зокрема, податок на нерухомість, який запрацює з початку 2012 року. Під його дію потраплятимуть квартири площею понад 120 квадратних метрів та житлові будинки площею понад 250 метрів.

Так звана «корекція» торкнеться оподаткування доходів фізичних осіб, зокрема пільг для учасників бойових дій та інвалідів І та ІІ груп. Перші отримають знижку 150%, а другі — 200%.

 

ПРЯМА МОВА

Вето і відставки!

Партія «Наша Україна» вважає ухвалений закон відверто репресивним та антисоціальним. «Ми розцінюємо дії уряду та «тушкованої» коаліції як спецоперацію проти власного народу, проведену з метою зіштовхнути лобами підприємців та бюджетників — у першу чергу пенсіонерів та малозабезпечених. Влада намагається перекласти на підприємців відповідальність за провал своєї соціальної політики — тим самим провокуючи безробіття, підриваючи можливість людей заробляти собі на життя, — стверджують «нашоукраїнці». — Замість встановлення адекватних податків на розкіш та олігархічний капітал — влада збільшує стягнення з людей, які створюють робочі місця. Замість пошуку джерел для виплати гідних пенсій — громадянам нав’язують підвищення пенсійного віку. Замість зменшення кількості держчиновників та подолання корупції — збільшують видатки на держапарат та закривають владу від контролю з боку громадян».

Окрім ветування закону Президентом, «Наша Україна» вимагає притягнути до відповідальності авторів цього документа — Миколу Азарова, Сергія Тігіпка та Михайла Бродського. Зі свого боку, «Наша Україна» надаватиме повну підтримку та юридичний захист підприємцям, які борються за свої законні права. Зокрема, за право самостійно забезпечувати себе і свої сім’ї, не вимагаючи від держави жодних бюджетних подачок.