На Галичині у борщі ложка не стоїть

17.11.2010

Минулої п’ят­ниці на ХІІІ Ки­їв­ському міжнародному книжковому ярмарку у літератур­ній кав’ярні поетеса, дитяча письменниця та голов­ний редактор «Видавництва Старого Лева» Мар’яна Савка готувала галицький борщ. Пані Мар’яна взяла свинячі ребра, «щоб отримати цимес» — не єврейську страву, а неперевершену смакоту, залила водою і поставила на сильний вогонь. Коли закипіли, воду злила, а свинину промила. Повернула реберця в каструлю, залила новою водою, додала один сирий буряк, трохи моркви — щоб борщ не був засолодким, селеру, кілька цибулин та картоплин, лавровий лист. На сковорідці підтушкувала на олії порізаний варений буряк із потертим помідором без шкірки та гриби, посолила і поперчила засмажку. Зварені цибулю, моркву, селеру і буряк вийняла з борщу («їх можна віддати свинці»), додала раніше зварену квасолю і заправила засмажкою. Подавати галицький борщ, як і не галицький, треба зі сметаною.

«Щоразу, готуючи борщ, я імпровізую, — каже Мар’яна Савка. — У Києві сушені білі гриби знайшла лише на Бессарабському ринку, подивилася на ціну і зрозуміла, що моєї редакторської зарплатні для того, щоб їх купити, не вистачить. Тому поклала у страву гриби посполиті — печериці. Коли борщ треба зготувати нашвидкуруч — за годину, можна взяти магазинну консервовану квасолю. Якщо не говорити про екстремальні умови приготування, то є загальне правило: галицький борщ не є густим. Капусту в нього я не кладу».

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>