Янукович у НАТО не хоче

17.11.2010

На саміті НАТО, який 19–20 листопада відбудеться в Лісабоні, українську делегацію очолюватиме міністр закордонних справ Костянтин Грищенко. Віктор Янукович, незважаючи на особисте запрошення від генерального секретаря Північноатлантичного Альянсу Андерса Фога Расмуссена, до столиці Португалії вирішив не їхати. Як повідомив журналістам голова місії України при НАТО, посол Ігор Долгов, організаційний комітет саміту вже поінформовано про склад нашої делегації.

За словами Долгова, Києву на зустрічі в Лісабоні є що обговорити. Зокрема, крім операції в Афганістані, важливим є питання перспективи співпраці з Альянсом у форматі засідання комісії Україна – НАТО. Проте під час Лісабонського саміту таке засідання не заплановано. Водночас посол висловив упевненість, що Україна не залишиться поза межами нової концепції НАТО. «Такого не має бути, тому що у штаб–квартирі НАТО і в столицях країн–членів усвідомлюють, наскільки важливою є роль України в сучасній європейський безпеці і наскільки важливою вона буде в майбутньому», — наголосив Долгов.

Позавчора на прес–конференції у Брюсселі генсек Північноатлантичного Альянсу Андерс Фог Расмуссен нагадав про Бухарестське рішення НАТО, згідно з яким Україна і Грузія при бажанні стануть членами цієї організації, коли досягнуть необхідних критеріїв. Та оскільки після приходу до влади Януковича Київ, на відміну від Тбілісі, оголосив про свій «позаблоковий» статус, НАТО може диференціювати своє ставлення до двох наших держав. «Чи використовуватимемо ми однакові слова для обох країн, залежить від розвитку подій у найближчі кілька днів», — заявив Расмуссен, наголосивши, що «нюанси в орієнтації» України та Грузії можуть бути відображені в комюніке Лісабонського саміту.

Саміт у Лісабоні оглядачі називають одним із найважливіших в історії НАТО. Головними питаннями порядку денного буде нова стратегічна концепція, Афганістан, оновлення відносин із Росією і система протиракетної оборони. Для обговорення співпраці з Альянсом на саміт збирається приїхати президент РФ Дмитро Медведєв.