Курка, пшениця і фенхель

10.11.2010
Курка, пшениця і фенхель

«М’ясо тане у роті», — так характеризує ліванську курку з фенхелем телекулінарка Юлія Висоцька. Щоб приготувати цю страву, треба тушку птиці порізати на порційні шматки. Суміш із чайної ложки меленої кориці, насіння фенхеля, горошин чорного перцю та солі, по півложки насіння кумина та порошку чилі й трьох столових ложок iз верхом борошна подрібнити у млинку і втерти у шматки курки, щоб вони були з усіх боків щільно покриті спеціями. Обсмажити м’ясо в оливковій олії до золотаво–коричневого кольору у глибокій вогнетривкій формі і викласти на тарілку. У посудині, де смажили курку, зменшивши вогонь, хвилин 5 потушкувати фенхель та цибулину, шкірку двох невеликих солоних лимонів та листочки з чотирьох гілочок розмарину. Потім додати залишки спецій із борошном та 150 г булгура — дробленої пшениці. Усе перемішати і залити келихом білого сухого вина. Кілька хвилин потушкувати, поки не випарується алкоголь, і зняти з вогню. Додати не менше півлітра курячого чи овочевого бульйону (або просто води) — щоб рідина повністю покрила булгур з овочами. Далі посудину накрити намоченим у воді та змащеним оливковою олією шматком кальки (щоб він аж на краї форми трохи находив). Зверху викласти шматки курки і поставити форму на 45 хвилин у розігріту духовку(180 градусів) повище — щоб не підгорів булгур. Подавати ліванську курку, обсипану зеленню фенхеля, Юлія Висоцька радить зі сметаною чи йогуртом.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>