Солодкий, а не мед, й анісом пахне

10.11.2010

Давня англійська приказка безапеляційна: «Той, хто бачить фенхель і не збирає його — не людина, а диявол». Цей суворий вирок диктувало переконання, що названа рослина мала надзвичайну чудодійну лікувальну силу. Англійський парламент у 1739 році навіть зобов’язав сера Стефенсона відкрити нації секрет його іменних ліків, що готувалися на основі фенхеля та допомогали при ниркових недугах. За газетну публікацію рецептури фармацевт–знахар отримав п’ять тисяч фунтів стерлінгів. Це яскравий приклад того, що фенхель, назви якого на санскриті означають «рослина з сотнею квітів» і «та, що має солодкий запах», — помітна культура. Тому він не міг не потрапити у страви. Як вишукані прянощі й ефективні ліки насіння фенхеля цінували ще древні римляни, греки, індійці та китайці. Вирощувати на полях рослину почали у середні віки. Тепер її плантації є в Єгипті, Японії, США. Країни Малої Азії та Південної Європи — споконвічна територія фенхеля. І саме там його першими почали споживати.

 

З апельсинами, помідорами і морепродуктами

Якщо ви не виростили фенхель на присадибній ділянці (а минулого спекотного літа для нього сприятливою кліматичною зоною була навіть Чернігівщина), його можна купити у супермаркеті чи на ринку. Ціна, звичайно, не найнижча — 35—36 гривень за кілограм. Це 3—5 бульб. Але можна себе трохи побалувати. До того ж, солодкуватого фенхеля з присмаком анісу багато не з’їси. Для рецептів страв на кількох людей, як правило, потрібна одна бульба, а то й її половина.

Фенхель додає солодкувато–пряних тонів салатам. Рецепт «Освіжаючого» такий: три огірки, яблуко і половину бульби фенхеля порізати соломкою, посолити, поперчити і заправити соком половини лимона та трьома ложками оливкової олії. Перемішати і притрусити подрібненими підсмаженими волоськими горіхами (2—3 столові ложки).

Салат «Романтик» — для любителів морепродуктів та італійської кухні. Ріжемо навпіл 6—7 помідорів чері, півкільцями — половину червоної цибулі, соломкою — половину болгарської перчини і половину фенхеля. Додаємо 200 г відварених мідій. Салат посолити, приправити орегано, подрібненою зеленню фенхеля, соком лимона і 2—3 ложками оливкової олії.

Для салату з кальмарами беремо по 100 г фенхеля, цибулі і пекінської капусти, 200 г відварених у підсоленій воді кальмарів і пасеруємо. Коли схолоне, солимо, перчимо, приправляємо лимонним соком та оливковою олією.

Скандинави поєднують фенхель із вареною картоплею і називають це «селянським салатом». Нарізати кубиками 6—7 картоплин, зварених «у мундирі», посипати подрібненими чотирма зубчиками часнику та каперсами (70 г), полити оливковою олією, соком лимона і залишити настоюватися хвилин на 10—15. Кружечки одного фенхеля відварити у підсоленій воді 2—3 хвилини. Півкільця цибулини просто ошпарити окропом, трохи підсолити і приправити оливковою олією та соком лимона. На тарелю спочатку викладаємо фенхель, поверх — картоплю, яку поливаємо сметаною або йогуртом, далі — цибулю. Посипаємо салат зеленню кропу і паприкою або куркумою.

Для справжніх гурманів — екзотичне поєднання апельсинів та фенхеля. 3—4 апельсини порізати на часточки, посолити і щедро приправити оливковою олією. Поки апельсини пускатимуть сік, тоненько нашинкуйте фенхель. Потім змішайте обидва інгредієнти, додайте солі, перцю і бальзамічного оцту.

На сніданок та вечерю

Якщо вам набридли традиційні сніданки, приготуйте омлет із фенхелем. На одну порцію вистачає четвертини невеликої бульби. Порізаний смужками фенхель кладемо у розігріту сковорідку з олією, робимо помірний вогонь — як для пасерування цибулі — і підсмажуємо 5—10 хвилин, постійно помішуючи. Поступово фенхель стає м’якшим, але хрусткий ефект зовсім не втрачає. До речі, у перші кілька хвилин смаження фенхель навіть солодший, аніж сирий. Солонуватого тону майбутньому сніданку можна надати оливками, консервованими огірками чи помідорами без шкірки. Залити вміст сковорідки збитим яйцем, додати сіль–перець, гострий потертий сир або три міні–моцарели, порізані навпіл, посипати паприкою чи карі і залишити омлет під кришкою ще на 4—6 хвилин.

Із фенхеля і вівсяних пластівців можна приготувати просту і корисну запіканку. Дві невеликі бульби фенхеля нарізати смужками і підсмажити 15—20 хвилин на суміші рослинної олії та вершкового масла, посолити. Викласти фенхель у форму для запікання, залити сумішшю з двох яєць, півсклянки молока та трьох ложок пластівців «геркулеса» і посипати сиром (підійде й дорогий пармезан, і демократичний «Російський»). Запікати у духовці при температурі 180 градусів 15—20 хвилин.

Сирна запіканка з фенхелем. З двох відварених бульб фенхеля робимо пюре. З’єднуємо його з середньої жирності вершковим сиром (0,5 кг), вареними яйцями (2 штуки), крохмалем та розтопленим вершковим маслом (по 2 столові ложки), коріандром (півсклянки дрібнонарізаного свіжого або чайну ложку перемелених зерен) та збитими сирими яйцями (3 штуки). Посоливши і поперчивши, масу викладаємо на змащене олією деко. Запікаємо при температурі 170—180 градусів 40—50 хвилин.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>