За півроку чи за два?

06.11.2010

Учора Конституційний Суд почав розглядати подання депутатів щодо термінів проведення виборів народних депутатів і Президента України. Суддею–доповідачем призначено Павла Ткачука.

Нагадаємо, Верховна Рада пропонує пролонгувати термін повноваження парламенту до п’яти років (Конституція 1996 року передбачає чотирирічний термін повноважень); що ж до дат, то парламентарії пропонують провести вибори до ВР восени 2012 року, а голосування за Президента — навесні 2015–го.

Ухвалою колегії суддів Конституційного Суду від 29 жовтня відкрито конституційне провадження у справі за зверненням Верховної Ради. КС вирішив провести розгляд справи невідкладно у формі письмового слухання, повідомила «Українська правда» з посиланням на прес–службу КС. Таким чином, справа буде розглянута протягом місяця.

Наразі ж ситуація складається так, що вибори мають відбутися навесні наступного року. Для того, щоб перенести вибори, потрібен позитивний висновок КС і 300 голосів у парламенті.

Учора у Верховній Раді була спроба прозондувати ситуацію з датою виборів. Арсеній Яценюк оголосив про намір надіслати запит Президентові щодо необхідності проведення у 2011 році парламентських виборів. Депутат пропонував Віктору Януковичу вжити заходів для проведення виборів навесні наступного року, передбачити відповідні кошти у бюджеті. Запит Яценюка підтримало лише 84 народні обранці — а треба хоча б 150. Володимир Литвин, ставлячи пропозицію Яценюка на голосування, пожартував: «Тим, хто підтримає цей запит, треба дати можливість у наступному році сходити на вибори».

Яценюк вважає, що Верховна Рада не зможе назбирати 300 голосів для пролонгації своїх повноважень. «Коаліція побачить: у неї немає шансів змінити Конституцію і продовжити життя парламенту», — зазначив депутат.

 

До речі

Народний депутат Андрій Парубій вважає, що партії більшості і «так звані «тушки», яким пообіцяли довге і щасливе життя», намагатимуться вплинути на представників Партії регіонів, щоб вибори справді відбулися в 2012 році. «Найбільша небезпека полягатиме в тому, що влада пообіцяє «тушкам» і всім членам коаліції, що вибори буде перенесено. Відтак, до виборів ніхто готуватися не буде, а всі сподіватимуться на те, що в лютому буде 300 голосів і зміни до Конституції (щодо відтермінування виборів), а потім ці 300 голосів буде провалено самою ж Партією регіонів», — каже «нашоукраїнець». За його словами, після провалу не залишиться іншого виходу як скликати вибори на весну–2011. «А за 50 днів буде важко усім, окрім партії влади, провести виборчу кампанію», — зазначив Парубій.