Вони про нас

06.11.2010
Вони про нас

За лаштунками дільниць — значні порушення. (Фото Рейтер.)

Європейський Союз вустами віце–президента Європейської комісії Кетрін Ештон відреагував на українські вибори. Верховний представник ЄС iз питань зовнішньої політики (так званий «міністр» закордонних справ Союзу) Кетрін Ештон занепокоєна фактами порушень, які були зафіксовані на виборах.

Заява пані Ештон починається з компліменту на адресу України, яка «набула досвіду проведення виборів відповідно до міжнародних стандартів та зобов’язань перед ОБСЄ». «Зокрема, прикладом цього були президентські вибори, які відбулися у лютому 2010 року», — відзначила віце–президент Єврокомісії.

Сам факт, що заява політика починається зі згадки про взірцеві вибори мав би насторожити українську владу, котра, як видно, не втримала планку. «На цьому тлі Кетрін Ештон стурбована повідомленнями низки місій спостерігачів щодо порушень під час проведення місцевих виборів 31 жовтня. Вони пов’язані переважно з виборчим законодавством та організацією виборчого процесу. Вони підривають суспільну довіру до виборчого процесу та до подальшого зміцнення демократії в Україні», — повідомила прес–служба віце–президента Єврокомісії.

Кетрін Ештон обіцяла пильно відслідковувати завершення виборчого процесу в Україні: підрахунок голосів, встановлення результатів, розгляд скарг і апеляцій. Пані Ештон наголосила, що скарги мають розглядатися ретельно і неупереджено.

Верховний представник ЄС iз питань зовнішньої політики привітала заяву Віктора Януковича, в якій він висловив готовність зробити висновки із місцевих виборів і здійснити кроки для ухвалення Виборчого кодексу. «Виборча реформа має проводитись прозоро, із залученням широкого кола суб’єктів. Виборче законодавство слід ухвалити задовго перед парламентськими виборами. Внесення змін до електорального законодавства напередодні виборчої кампанії не дозволятиме належним чином провести підготовку, суперечитиме міжнародним нормам і найкращим стандартам», — вважає пані Ештон.

Віце–президент Єврокомісії зазначила, що ЄС і надалі готовий підтримувати Україну в запровадженні найважливіших демократичних реформ. «Повага до спільних цінностей, зокрема прав людини, демократичних принципів та верховенства права є підвалиною відносин між ЄС та Україною», — наголосила Кетрін Ештон.

Уряд Сполучених Штатів Америки теж оприлюднив критичну заяву щодо виборів в Україні. За змістом це повідомлення дуже схоже на тези, виголошені в заяві Кетрін Ештон. «Попередні повідомлення від спостерігачів за виборами вказують, що місцеві вибори в Україні 31 жовтня не відповідали рівню відкритості і чесності, встановленому останніми президентськими виборами, що відбулися раніше у цьому році», — йдеться в заяві Державного департаменту США.

Американський уряд звертає увагу, що спостерігачі помітили на виборах багато порушень. Зокрема, багато критики викликала недостатня підготовка членів виборчих комісій («що сприяло процедурним порушенням і організаційним проблемам») та недемократичний закон про місцеві вибори. «Аспекти законодавства й передвиборчих правил і процедур ставали на заваді внесення певних кандидатів у бюлетені для голосування, спричинили, як повідомлялося, випадки неправомірного застосування адміністративного ресурсу під час виборчої кампанії, створювали дисбаланс у складі виборчих комісій, ускладнювали процедури реєстрації та голосування», — відзначив Держдеп.