Кожному своє

06.11.2010
Кожному своє

З появою на тренерському містку «Динамо» Олега Лужного другу молодість переживає вся команда разом із Артемом Мілевським. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Харківські «стоїки»

У таборі «Сампдорії» назву «Металіст» скоро сприйматимуть хто зі страхом, а хто і з прокляттям. За два роки харків’яни двічі обскакали італійську команду — спочатку в «плей–оф» Кубка УЄФА, а тепер і на груповій стадії Ліги Європи. Підопічні Мирона Маркевича, обігруючи генуезців удома й відстоюючи нічию на виїзді, помітно покращили статистику зустрічей наших колективів із суперниками з Апеннінського півострова.

Утім позавчорашній двобій бронзового призера чемпіонату України з хлопцями Доменіко Ді Карло легкою прогулянкою аж ніяк не назвеш. Хоча тренер «Сампи» й виставив кілька молодих виконавців для «обстрілки». «Італійці, розлючені попередніми поразками, вийшли на матч із величезним бажанням реваншуватися — уявіть, як вони налаштовувалися», — звертався згодом до журналістів Маркевич.

І справді господарі дозволили «синьо–жовтому» «інтернаціоналу» завдати лише одного удару в площину їхніх воріт. Хоча спочатку «металісти» наче не збиралися відсиджуватися в обороні, але поступово гра перемістилася до володінь серба з українським паспортом Владіміра Дішленковича. Ворота харків’ян в останній момент рятували і кіпер, і захисники, і поперечина. При цьому, як і очікував наставник гостей, небезпеку суперники створювали переважно зі стандартних положень.

Українці «огризалися», але доволі рідко; найбільше атакував ворота Денис Олійник. «Наш воротар практично залишився без роботи. Ми добре попрацювали й зробили все можливе для перемоги, але, на жаль, обмежилися лише нічиєю», — скаржився після матчу Ді Карло.

«Металіст» же, взявши в зустрічах із «Сампдорією» чотири очки, виглядає фаворитом у боротьбі з конкурентом із Генуї за другу пропускну до «плей–оф» позицію в групі. Наступного разу слобожанці прийматимуть удома аутсайдерів з Угорщини.

Далі — без шансів

Нехай дарують уболівальники «Карпат» таке порівняння, але черговий матч їхньої команди у Лізі Європи викликав асоціації зі старим анекдотом. У ньому старенька конячка на перегонах просить гравця поставити на неї усі гроші, сподіваючись прийти першою. Коли ж фінішує останньою, то вибачається: «Ну не змогла я».

Дуже схожою видається ситуація і з «Карпатами» після їх­ньої гри із «Севільєю» — старалися, але не змогли. Шанси на перемогу в футболі ніби завжди є у всіх, і в успіх львів’ян в Андалусії можна було вірити, але всі також розуміли різницю в класі цих двох суперників. Та навіть після фінального свистка, який зафіксував розгром українців, особливо великого розчарування не було. Хлопці Олега Кононова намагались переламати перебiг поєдинку, який для них розпочався невдало, але знову забракло сил і вміння. І хай на «Бомбонері», як ще неофіційно називають севільський стадіон, галичани офіційно втратили шанси на вихід до наступного етапу Ліги Європи, вони знову отримали той неоціненний досвід, який їм не принесуть і десятки переможних матчів у чемпіонаті України.

Стосовно самого матчу, то знову «Карпати» пропустили перший м’яч на початку гри: троє оборонців львів’ян спостерігали, як Альваро Негредо вривається у їхній штрафний майданчик, «обкрадає» Неманью Тубича і видає точну передачу на голову Алехандро Альфаро. Андрієві Тлумаку, що знову замінив у воротах «Карпат» Віталія Руденка, ще тричі довелося витягувати м’яч зі своїх воріт, але назвати його винним у цих епізодах важко. Спочатку господарі майстерно виконали штрафний удар, а потім оборона львів’ян двічі не встигала заважати іспанцям добивати м’яч після «сейвів» Тлумака.

Найвірніший шанс принаймні розмочити рахунок українці втратили на останніх хвилинах матчу. Після штрафного у виконанні Олега Голодюка м’яч потрапив до Артема Федецького, який пробив у падінні через себе, але потрапив у поперечину воріт «Севільї». Цей удар став єдиним «пострілом» «Карпат» у площину воріт андалусців.

Отож львівський клуб, та ще угорський «Дебрецен», у нинішній Лізі Європи залишаються тими клубами, що досі не набрали жодного очка у груповому раунді. Утім для підопічних Олега Кононова залишаються ще два матчі в цьому турнірі, і будемо вірити, що принаймні 15 грудня, коли львів’яни дома зіграють iз «ПСЖ», переповнена «Україна» допоможе їм виправити цю ситуацію.

Нове–старе «Динамо»

Незважаючи на сильний вітер та холодний осінній дощ, подивитися на команду Олега Лужного позавчора в Києві зібрався повний стадіон. Після футбольної вистави, яку влаштували динамівці в матчі з «Іллічівцем», столичні вболівальники чекали її повторення й у грі з голландським «АЗ». За останні півтора року вони, думається, не раз ностальгічно згадували «Динамо» часів Лобановського. Поява його вихованця — Лужного біля керма «біло–синіх» умить змінила малюнок гри флагмана українського футболу.

«Моє головне завдання — повернути команді колишню гру, коли гравці діють в один–два дотики, стрімко переходять від оборони до атаки, застосовуючи фланги», — напередодні зустрічі з «АЗ» заявив в.о. головного тренера киян. І справді, саме за таким сценарієм «біло–сині» зі стартових хвилин почали пресувати захист голландців. Щоправда, матеріалізувати свою беззаперечну перевагу динамівцям довгий час не вдавалося — на останньому рубежі дива воротарської майстерності демонстрував кіпер збірної Аргентини Ромеро. Схоже, ще дається взнаки стара хвороба газзаївського «Динамо», коли футболісти не могли реалізувати стовідсоткові моменти. Виявляється, російський спеціаліст зовсім мало приділяв уваги роботі з м’ячем, віддаючи перевагу фізичній підготовці. Нині ж, за словами футболістів «Динамо», вони на тренуваннях почали знову шукати спільну мову зі «шкіряним другом».

Але після тренерських коректив Олега Романовича, який у перерві поправив снайперський приціл своїх форвардів, його артилерія таки завдала противнику двох разючих ударів. Обидва голи стали наслідком плідної співпраці Романа Єременка та Артема Мілевського. Фінський півзахисник двічі елегантними пасами виводив один на один українця, який уміло реалізував свої нагоди.

«Думаю, що це заслуга наставника, який повністю змінив тренувальний процес. Очевидно, це дозволило підвищити процент реалізації», — після гри своє захоплення новим керманичем висловив автор переможного дублю. Цікаво, що й Мілевський, який в останніх двох матчах забив шість м’ячів, і 16 тисяч уболівальників, які скандували прізвище Лужний, схоже, не проти, аби біля керма «Динамо» й надалі залишався один iз найкращих захисників в історії клубу.

 

ТАБЛО

Ліга Європи. Груповий етап. 4–й тур

Група І

ПСВ (Голландія) — «Дебрецен» (Угорщина) — 3:0 (Афеллай, 22; Рейс, 44; С. Вуйтенс, 88)

«Сампдорія» (Італія) — «Металіст» (Україна) — 0:0

«Сампдорія»: Ж. Коста, Циглер, Дессена, Губерті (Коман, 72), Поцці, Вольта, Каччаторе, Гастарделло, Марілунго (Паццині, 63), Полі (Манніні, 63), Паломбо

«Металіст»: Дішленкович, Вільягра (Шелаєв, 74), Гуйє, Обрадович, Бордіян, Валяєв, Едмар, Фініньйо, Олійник (Воробей, 87), Шав’єр, Девич (Романчук, 63)

Попередження: Гастарделло, 42 — Гуйє, 45; Дішленкович, 89

Суддя — Вітьєнес (Іспанія)

Генуя, стадіон «Луїджі Ферраріс», 13 000 глядачів

Турнірне становище: ПСВ — 10, «Металіст» — 7, «Сампдорія» — 5, «Дебрецен» — 0.

Група J

«Парі Сен–Жермен» — «Боруссія» (Д) — 0:0.

«Севілья» (Іспанія) — «Карпати» (Львів) — 4:0 (Альфаро, 9, 42; Чігаріні, 30; Негредо, 51)

«Севілья»: Варас, Касерес, Наварро (Дабо, 46), Зокора, Еск’юде, Альфаро, Капель (Перотті, 60), Негредо, Чігаріні (Ромарік, 75), Конко, Карлос.

«Карпати»: Тлумак, Авелар, Голодюк, Гурулі (Ткачук, 40), Ґодвін, Кожанов (Кополовець, 69), Кузнєцов (Зеньов, 62), Мілошевич, Тубич, Федецький, Худоб’як.

Попередження: Федецький, 26

Суддя — Їлдирим (Туреччина).

Севілья. Стадіон «Рамон Санчес Пісхуан», 30 000 глядачів.

Турнірне становище: «Севілья» — 9, «ПСЖ» — 8, «Боруссія» (Д) — 5, «Карпати» — 0.

Група E

БАТЕ (Білорусь) — «Шериф» (Молдова) — 3:1 (Родіонов, 16; Павлов, 70; Брессан, 75 — Єрохін, 32)

«Динамо» (К, Україна) — «АЗ» (Голландія) — 2:0 (Мілевський, 47, 61)

«Динамо»: Коваль, Каддурі, Хачеріді, Алмейда, Бетао, Вукоєвич, Михалик (Юссуф, 52), Гусєв, Єременко, Ярмоленко (Нінкович, 58), Мілевський (Зозуля, 90)

«АЗ»: Ромеро, Ялінс, Морено, Марселліс, Схарс, Клаван, Вернблом, Ельм (Фалкенбург, 72), Мартенс (Гудмундссон, 72), Жонатас (Сігторссон, 72), Холмен

Попередження: Зозуля, 90+3, Хачеріді, 90+3 — Сігторссон, 90+3.

Суддя — Бернтсен (Норвегія)

Київ, стадіон «Динамо» ім. Лобановського, 16 000 глядачів

Турнірне становище: БАТЕ — 10, «Динамо» — 7, «АЗ», «Шериф» — 3.

* * *

Група A

«Лех» (Польша) — «Манчестер Сіті» (Англія) — 3:1 (Іньяц, 30; Арболеда, 86; Можджень, 90 — Адебайор, 51), «Ювентус» (Італія) — «Зальцбург» (Австрія) —0:0.

Турнірне становище: «Лех», «Ман. Сіті» — 7, «Ювентус» — 4, «Зальцбург» — 2.

Група B

«Русенборг» (Норвегія) — «Атлетико» (Іспанія) — 1:2, «Байєр» (Німеччина) — «Аріс» (Греція) — 1:0.

Турнірне становище: «Байєр» — 8, «Атлетико» — 7, «Аріс» — 4, «Русенборг» — 3.

Група C

«Левськи» (Болгарія) — «Лілль» (Франція) — 2:2, «Гент» (Бельгія) — «Спортинг» (Португалія) — 3:1.

Турнірне становище: «Спортинг» — 9, «Лілль» — 5, «Левськи», «Гент» — 4.

Група D

«Брюгге» (Бельгія) — Динамо (Зг, Хорватія) — 0:2, ПАОК (Греція) — «Вільяреал» (Іспанія) — 1:0.

Турнірне становище: ПАОК, «Динамо» (Зг) — 7, «Вільяреал» — 6, «Брюгге» — 2.

Група F

ЦСКА (М, Росія) — «Палермо» (Італія) — 3:1 (Хонда, 47; Нецид, 50, 54 — Маккароне, 10; вилучення: Ночеріно, 31 («П»)), «Лозанна» (Швейцарія) — «Спарта» (П, Чехія) — 1:3.

Турнірне становище: ЦСКА — 12, «Спарта» — 7, «Палермо» — 3, «Лозанна» — 1.

Група G

«Гайдук» (Хорватія) — «Зеніт» (Росія) — 2:3, АЕК (Греція) — «Андерлехт» (Бельгія) — 1:1.

Турнірне становище: «Зеніт» — 12, «Андерлехт», АЕК — 4, «Гайдук» — 3.

Група H

«Гетафе» (Іспанія) — «Штутгарт» (Німеччина) — 0:3, «Оденсе» (Данія) — «Янг бойз» (Швейцарія) — 2:0.

Турнірне становище: «Штутгарт» — 12, «Янг бойз» — 6, «Гетафе», «Оденсе» — 3.

Група K

«Ліверпуль» (Англія) — «Наполі» (Італія) — 3:1 (Джеррард, 76, 88 (пен.), 89 — Лавессі, 28), «Стяуа» (Румунія) — «Утрехт» (Голландія) — 3:1.

Турнірне становище: «Ліверпуль» — 8, «Стяуа» — 5, «Наполі», «Утрехт» — 3.

Група L

«Порту» (Португалія) — «Бешикташ» (Туреччина) — 1:1, «Рапід» (В, Австрія) — ЦСКА (Сф, Болгарія) — 1:2.

Турнірне становище: «Порту» — 10, «Бешикташ» — 7, «Рапід», ЦСКА (Сф) — 3.