НА МІСЦЯХ

02.11.2010

Волинь: влада працює і вночі

Cтаном на 11–ту годину вчорашнього дня надійшли результати про підсумки голосування на 93% виборчих дільниць Волині. Лідером по багатомандатному виборчому округу до Волинської облради є «Батьківщина» — 20%, їй на п’яти наступає Партія регіонів — 19%, третє місце — за «Свободою» із 5,5% голосів. 3–відсотковий рубіж здолав і «Фронт змін». Народній партії, «Сильній Україні» та Компартії дотягнутися до нього не вдалося. Ці дані, особливо щодо лідерів перегонів, суттєво відрізняються від результатів екзит–полу, що проводився дослідницькою компанією GfK. Він висвітлив дещо інший розклад симпатій волинян: «Батьківщина» — 37,2 відсотка, Партія регіонів—15, 6, «Свобода» —10,9, «Фронт змін» — 6,3, «Наша Україна» — 5,3. І це дає підстави допускати, що на партію влади таки попрацювали у ніч підрахунку голосів.

У Луцьку лідером перегонів залишається теж «Батьківщина» — її висуванці здобули перемогу вже на 13 із 25 мажоритарних округів. І це ще не остаточні результати. Хоча крісло міського голови здобув висуванець «Сильної України» і прогнозований фаворит цих перегонів Микола Романюк, у минулому голова Волинської облдержадміністрації та керуючий регіональним управлінням «Приватбанку» — за попередніми підрахунками, йому віддали симпатії понад 34% виборців. Отож він керуватиме Луцьком, не маючи у міській раді своєї депутатської команди однодумців. Нинішній міський голова Богдан Шиба, який йшов під прапорами «За Україну!», посів третє місце і набрав 11 відсотків.

 

Запоріжжя: збирали ртуть, підтримували опозицію

На Запоріжжі з максимальним комфортом не працювала жодна із 320–ти ТВК. В Енергодарі групи молодиків блокували роботу кількох дільниць, а на ДВК № 5 викрали штамп... У Бердянську на багатьох дільницях бракувало по сто–двісті бюлетенів, водночас, як повідомив голова облради Павло Матвієнко, одна з комісій загубила 400 одержаних бланків...

У Комунарському районі обласного центру і в Бердянську виборці публічно рвали бюлетені, і наразі за свої «протести» нестимуть адмінпокарання. Додала епатажу 80–річна запоріжанка, діставшись виборчої дільниці № 23 (СШ–61) iз термометром під пахвою: розлиту ртуть терміново збирав спецпідрозділ «Кобра».

У селі Терпіння Мелітопольського району «незговірливу» колегу члени комісії допустили на дільницю лише по тому, як жінка принесла медичну довідку, що вона... не хвора! Вимога абсурдна, і даний конфлікт буде предметом розслідування.

За результатами кількох екзит–полів, запоріжці хочуть бачити міським головою не «регіонала» Володимира Кальцева, а «біло–сердечного» Олександра Сіна, колишнього віце–«губернатора», заступника керівника Запорізької АЕС. За даними мережі «Опора», у ніч на 1 листопада Сіну запропонували вступити до Партії регіонів — в обмін на посаду мера. Невже лідер запорізької «Батьківщини» таки зголоситься на умови «регіоналів»? Можливо, й так, адже учора на прес–конференції пан Кальцев, не очікуючи остаточного підрахунку, не лише визнав «впевнену перемогу» опонента, а й запевнив у своєму небажанні оскаржувати небажаний для «регіоналів» фінал. n

 

Донеччина: голоси купували, а нардепів били

Як і прогнозувалося, перемогу на виборах на Донеччині з великим відривом одержала Партія регіонів. На другому місці — комуністи, і третє місце посіла «Сильна Україна». Мером Донецька знову став представник ПР Олександр Лук’янченко. Офіційна влада Донеччини задоволена тим, що 31 жовтня порушень було зафіксовано у кілька разів менше, ніж на минулих виборах. За інформацією обласної виборчої комісії, до судів надійшло лише близько сотні скарг — це мізер у порівнянні з судовими перипетіями під час президентських перегонів.

Правда, не обійшлося і без спроб підкупу. До офісу спільного проекту Комітету виборців України та «Опори» звернувся громадянин, який розповів, що біля входу до дільниці до нього звернувся невідомий iз пропозицією вкинути до скриньки вже заповнені бюлетені, а натомість винести на вулицю незаповнені бюлетені. За ці «послуги» виборцю пропонувалась винагорода у 400 грн. А в Горлівці біля кількох виборчих дільниць роздавали продуктові набори в пакетах із символікою Партії регіонів.

Уже під час підрахунку голосів, приблизно о 23.45 на виборчій дільниці № 28007 міста Ясинувата побилися нардепи — нашоукраїнець Юрій Гримчак та «регіонал» Олександр Касьянюк. За словами Гримчака, на дільниці було помічено низку порушень. Тож о 22–й годині він прибув сюди, щоб бути присутнім при підрахунку голосів. «Робота комісії йшла нормально і ніяких проблем моя присутність в залі не викликала. Та раптом двері приміщення відчинилися і туди ввійшли депутат ПР Касьянюк, начальник міліції міста Яснувата у супроводі помічників. Вони заявили, що я не маю права перебувати у приміщенні, при цьому депутат Касьянюк намагався застосувати фізичну силу — в цьому йому допомагали помічники. Довелося трохи помахати кулаками, в результаті чого ми весело наблизилися до вхідних дверей і покинули виборчу дільницю», — прокоментував інцидент Гримчак.