Сніданок нашвидкуруч

20.10.2010
Сніданок нашвидкуруч

Запіканку чи пудинг дитина може з’їсти або вранці дома, або вже у школі. (Фото з сайту sxc.hu.)

Ще не закінчилася перша шкільна чверть, а ідей щодо приготування дитячих сніданків у багатьох мам усе менше і менше. Тому спробую поділитися своїм досвідом.

Перше правило, яке я сформулювала для себе після кількарічного збирання малечі в дитячий садочок (молодша дитина принципово вже третій рік їсть лише вдома) та школу, — сьогоднішнє уподобання не варто перетворювати на постійне, бо через тиждень–другий воно набридне. Принаймнi мої дівчатка один день люблять манку, другий — сирники, потім вівсянку, далі — печеню з м’ясом, ліниві вареники, курячу грудку в томатно–яблучному соусі з рисом, млинцi з яблук i омлет зі шматочками курячого філе та помідорів. Від годування дітей швидкими сніданками, магазинними пельменями і сосисками (хоч усе це вони дуже люблять) вранці я принципово відмовляюся, бо вважаю, що день має хоча б починатися з домашньої їжі (і максимально нею наповнюватися).

Навіть для восьмирічного віку (як далі — ще не знаю) все ще спрацьовує зваблювання дітей різними крапинками кетчупу на котлетці чи медом — на млинчику. Розумію, що цікаво було б їсти моїм дітям і різні квіточки з моркви чи огірка, але на це мого часу, на жаль, не вистачає.

Останнім часом кілька разів робила не сирники, а сирні оладки. Пачку сиру в прямокутній упаковці — як у радянські часи — розтираю з 2–3 яйцями і 3–4 столовими ложками цукру, сиплю дрібку солі та трохи розпушувача для тіста. Розігріваю сковорідку і ложкою виливаю тісто, через чотири хвилини перевертаю. Приправити можна варенням чи (і) сметаною або медом; притрусити кокосовою або мигдалевою стружкою. Ще один варіант — сирний пудинг. До 300 г домашнього вершкового сиру додати два яйця, по три столові ложки манки та цукру, одну — крохмалю, розпушувач для тіста і трохи ванілі; якщо є — родзинки. Вимішане тісто викласти на деко і запікати в мікрохвильовій пічці 12 хвилин під кришкою і ще три — без кришки, щоб здоба підрум’янилася.

Пропонуючи дитині сніданок, варто пам’ятати, що гарний настрій, як правило, кращий за повний шлунок. І проаналізуйте свій вранішній апетит — покласти дитині і дорослим часто не хочеться їсти о 7.30. А шматок запіканки чи сирник можна покласти дитині і в портфель — якщо захоче їсти, обов’язково про них згадає.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>