Акція громадянської покори

16.10.2010

Цього року Марш УПА мав бути особливим. А пройшов як завжди. Автор, щирий і багаторічний шанувальник цього дійства, спочатку як учасник, а далі як журналіст, наївно побоювався провокацій українофобів і міліцейських розправ. Усе це ми проходили в попередні роки. Водночас була надія, що зібрання перед пам’ятником Шевченку буде наелектризоване, вогонь в очах, гнів і рішучість боротися...

Виявляється, автор відстав від життя. Зателефонувавши напередодні Покрови до однієї дуже відомої патріотичної партії, потрапив під шквал «критики»: ви, мовляв, не напишете, але ваш Ющенко був такий самий, так само не давав нам проводити Марш УПА, комуністи так само займали майдан, а суд так само забороняв, так що ми взагалі не бачимо ніякої різниці між Ющенком і Януковичем. А взагалі, в нас усе пройде мирно, ми будемо слухатися суд і міліцію, «міліцію бити ще рано», і нам узагалі нема чого доводити, тому це буде свято, і воно пройде там, де дозволено.

Холодний душ. Не бачите різниці? Нема чого доводити? Можу трохи освіжити вашу пам’ять. За півроку в Україні продовжили антиконституційне базування іноземного (ворожого за своєю діяльністю) флоту, забирали звання Героя України в Бандери і Шухевича, настановили міністром освіти російського шовініста, зачистили підручники від згадок про боротьбу українців за незалежність, повернули Конституцію «мейд ін Кучма», перевівши державу в режим ручного управління Президентом... А незабаром ті, хто це зробив, відсвяткують «Дєнь вєлікой октябрской рєволюції». Українська держава на офіційному рівні вшанує катів українського народу, організаторів голодоморів і репресій. Любі націоналісти, ну що, вам ще в очі плюнути, аби нарешті до вас дійшло, що ситуація таки відрізняється від тієї, яка була при Ющенкові, і настав час робити щось більше, ніж просто ходити коридорами з міліціонерів і співати повстанських пісень?

Віктор Ющенко зробив, що було в його повноваженнях: проголосив Героями України Бандеру й Шухевича. А ви хотіли, щоб після цього він iще вийшов на вулицю й дрючком порозганяв «вітренківців» і міліцію, аби ви спокійно промаршували? А вас тоді нащо? Якщо за української влади ви не змогли опанувати вулицю, зрозуміло, що за проросійської дарма й намагатися. Це раніше треба було відкривати перший том «Нарису історії ОУН» Петра Мірчука і конспектувати, як влаштовують марші справжні націоналісти. Бо різноманітності сьогорічному Маршу УПА додали тільки футбольні «фаєри», які в центрі натовпу запалили молоді «контрсистемники», та «барбекю»–ватра біля пам’ятника Хмельницькому. А так — віче біля Шевченка, прохід Володимирською, віче під Софією. Звичні гасла, гасла й транспаранти. Як це вплине на діяльність проросійської влади?

Хоча ні, в нас є план. Треба підтримати «правильних націоналістів» на місцевих виборах, ми візьмемо владу на місцях, далі — переможний марш на Київ, а тоді... О’кей! Лише питання: ви самі вірите в це?

Тим часом стало відомо, що в Одесі заборонений Марш УПА таки розігнали. Коли Активісти наблизилися до СІЗО, де утримується політв’язень Олексій Макаров, під’їхало кілька міліцейських автобусів, міліціонери почали грубо затримували всіх, хто був поруч, із застосуванням травматичної вогнепальної зброї, загалом затримали більше десяти чоловік, є поранені, повідомляє «Автономний спротив».

Народилося нове гасло: ти ще ходиш на мирні марші? А ВОНИ вже стріляють!