Смоковниця — ласунам

13.10.2010

Хто сповідує принцип: м’ясо і закуски мають бути солоними чи гострими, а солодке — до солодкого, прилаштовуйте інжир у десерти.

Найпростіший варіант десерту з плодів фігового дерева — інжир у сметані з горіхами. Стиглі свіжі плоди ви просто миєте, зрізаєте корінчик і четвертуєте, але ріжете їх не до кінця. Утворені квіточки розкладаєте на тарелі і поливаєте збитою з цукром сметаною. Зверху посипаєте подрібненим волоським горіхом.

Якщо ви не шукаєте легких шляхів, спробуйте спекти сезонний італійський торт з інжиром і грушами. Для тіста знадобиться півсклянки охолодженого дрібно посіченого вершкового масла, склянка борошна, четвертина склянки сметани та 4 столові ложки цукру. Для начинки приготуйте 2 груші, кожну з яких поріжте на 16 часточок; інжир (3 штуки) наріжте четвертинками. Ще будуть потрібні сир маскарпоне (його можна замінити жирним домашнім вершковим сиром) — півсклянки та 1 ложка меду. Щоб зробити тісто, вмішуйте масло у борошно з допомогою двох ножів, допоки маса не стане «крупнозернистою», і додайте сметану. Акуратно вимісіть тісто на посипаній борошном поверхні і сформуйте з нього спочатку кульку, а потім — квадратний корж. Накрийте його харчовою плівкою і мінімум на 2 години відправте у холодильник. (Таку заготовку можна зробити увечері, а випікати торт уранці). Коли вийняли тісто, на посипаній борошном поверхні розкатуєте обсипаною борошном скалкою прямокутник розміром 30 на 20 см, рівномірно присипаєте двома столовими ложками цукру, а потім складаєте корж утроє, як лист. Накриваєте і знову охолоджуєте — 30 хвилин. Знову кладете тісто (відкритим краєм до себе) на присипану борошном поверхню, розкатуєте смужкою довжиною 40 см, рівномірно присипаєте залишками цукру і знову складаєте втроє. Нарешті розкатуємо тісто квадратом зі сторонами 30 см і робимо з нього коло, яке викладаємо на деко, яке не потрібно змащувати жиром. Допоки тісто вже востаннє охолоджується просто у холодильній камері або навіть у морозильнику 10 хвилин, нагріваємо духовку до 190 градусів. На тісто по краях віялом викладаємо груші так, щоб часточки находили одна на одну, у центрі четвертинками інжиру робимо коло, посипаємо цукром і випікаємо 25–30 хвилин, допоки тісто не підрум’яниться, а груші з інжиром не стануть м’якими. Коли торт охолоне, виймаємо його з дека і щедро змащуємо змішаним iз медом сиром маскарпоне.

Насолода небожителів, яким уже можна вживати проспиртовані страви, — інжир, начинений горіхами. Плоди (10 штук) спочатку треба замочити у невеликій кількості води з ромом (чи коньяком). Через 20 хвилин інжир виймаємо, обсушуємо, зрізаємо хвостики і робимо заглиблення в кожному. Заповнюємо його трохи присоленою сумішшю подрібнених волоських горіхів (2—3 штуки), мигдалю (4—5 штук) та чорного шоколаду (30 г), перемішаних iз вершковим маслом (30 г).

Вишукані сирники — з інжиром та горіхами. Для їхнього приготування підійде сушений інжир (120 г), який потрібно попередньо розмочити. На півкіло вершкового сиру беремо півсклянки борошна, 3 столові ложки цукру, жовтки чотирьох яєць. Усе ретельно вимішуємо, додаємо порізаний інжир та подрібнені попередньо підсмажені волоські горіхи, трохи підсолюємо, ще раз вимішуємо і формуємо кружальця. Смажимо з обох боків на вершковому маслі, але лише підрум’янюємо. До готовності сирники доводимо 5—7 хвилин у духовці. Вони смакують гарячими зі сметаною та медом.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>