Пробіглися по тюльпанах

12.10.2010
Пробіглися по тюльпанах

Євген Коноплянка довершив побиття голландців. (Фото з сайту ФФУ.)

Кажуть, що помста — це страва, яку подають холодною. У 2006 році українська «молодіжка» вперше у своїй історії пробилася до фіналу чемпіонату Європи. У вирішальному матчі наші хлопці поступилися голландцям із рахунком 0:3, але і той результат усі назвали неабияким успіхом. Минулої суботи наша футбольна молодь у деякому розумінні відплатила «Ораньє», як називають «помаранчевих», за той розгром, принизивши однолітків грізної футбольної країни на їхньому ж переповненому стадіоні. І робила вагому заявку на вихід до фінальної частини молодіжного Євро–2011, що пройде в Данії.

Перед від’їздом до Роттердама і тренер нашої команди, і самі гравці наголошували на силі суперників, які ставали чемпіонами Європи у 2006 та 2007 роках. Що й казати, у «плей–оф» жереб був немилосердним до Павла Яковенка. Але завчасно здаватися ніхто не збирався. У гості до голландців Яковенко повіз практично найсильніший склад, хіба що крім дніпропетровського голкіпера Антона Каніболоцького не було через травму. Його замінили динамівцем Денисом Бойком, котрий останнім часом чергує впевнені матчі з відверто провальними. У суботу Бойко був самою надійністю. Голландці, у яких найбільшою втратою був півзахисник «Аякса» Сім де Йонг, очікувано багато били по воротах, і Денис кілька разів рятував команду від неминучих голів. А впевнені дії голкіпера, як відомо, додають сил і партнерам.

Уже до сьомої хвилини «сині» забили два м’ячі. В обох епізодах 19–річний захисник «Шахтаря» Сергій Кривцов, який поки не зіграв жодного матчу за основний склад «гірників», уміло вибирав місце у штрафному майданчику господарів при виконанні штрафних ударів. У першому епізоді Сергій успішно підставив голову, а невдовзі зіграв на добиванні після помилки воротаря Тіма Крула, що захищає кольори англійського «Ньюкасла».

Цей кіпер був явно не на висоті — за кілька хвилин після другого голу Кривцова ледве зреагував на дальній удар Євгена Коноплянки, і Роман Зозуля мав шанс забити ще. Додайте влучання в перекладину «шахтаря» Тараса Степаненка — моментів вистачало.

Голландці рвалися вперед, але наша оборона працювала доволі якісно. У двох епізодах, коли підопічні Корнеліуса Пота доставляли м’яча в сітку, англійський арбітр помічав порушення правил із боку господарів. Мабуть, саме тому він пожалів «помаранчевих» і таки зарахував взяття воріт у третьому епізоді, хоча Люк де Йонг пробивав із відвертого офсайду. Але на той час рахунок уже був 3:0 на нашу користь: за Україну забив Коноплянка, реалізувавши пенальті за гру рукою.

Завершували голландці матч у меншості: півзахисник «Бреди» Донні Гортер ледь не зламав ногу «ворсклянину» Володимиру Чеснакову, тож тепер пропустить повторний поєдинок, що відбудеться сьогодні в Києві. Наші ж на стадіоні «Динамо» в Києві мають підтвердити закономірність виїзного успіху.

 

ПІСЛЯМОВА

Павло Яковенко, головний тренер молодіжної збірної України:

— Хлопці виконали настанови тренерського штабу. Ми добре вивчили суперників, котрі діяли саме так, як ми й очікували. Звісно, дуже допомогли два швидкі голи, однак при цьому ми не реалізували ще кілька гарних нагод. Наша перевага могла бути переконливішою, але й так треба подякувати хлопцям за самовіддачу.

 

ТАБЛО

Відбір до фінальної частини молодіжного чемпіонату Європи 2011 р. (U–21). «Плей–оф». Перші матчі

Голландія — Україна — 1:3

Голи: де Йонг, 79 — Кривцов, 2, 7; Коноплянка, 73 (пен.)

Голландія: Крул, Янмат, Марселіс, Брума, Кейпер, Фер (Стротман, 46), Вейналдум (Дост, 77), Гортер, ван Волфсвінкел (Кабрал, 77), де Йонг, Біcесвар

Україна: Бойко, Бутко, Селін, Ракицький, Степаненко, Морозюк (Опанасенко, 71), Зозуля, Ярмоленко, Кривцов, Чеснаков (Петров, 90+3), Коноплянка (Гармаш, 88)

Попередження: Марселліс, 39; Стротман, 72 — Чеснаков, 70

Вилучення: Гортер, 90+1

Суддя — Клаттенбург (Англія)

Роттердам, стадіон «Хет Кастел», 11 000 глядачів

* * *

Англія — Румунія — 2:1, Іспанія — Хорватія — 2:1, Швейцарія — Швеція — 4:1, Ісландія — Шотландія — 2:1, Чехія — Греція — 3:0, Італія — Білорусь — 2:0.