У Західній Європі немає культу збирання грибів. Але гриби там люблять, і не тільки безбарвні на смак шампіньйони. Це опосередковано доводить книга славетного французького коміка П’єра Рішара «Закоханий кухар». Нещодавно 76–річний актор побував у Києві і дав три моновистави, про що широко писала столична преса. Писала і про те, як у ресторані «Шинок» Рішар їв і нахвалював борщ. Меню актора в ресторані бельгійської кухні, де він провів значно більше свого київського часу, жовта преса, мабуть, не змогла довідатися. Втім про грибні смаки П’єра Рішара можна дещо дізнатися з його «друкованої творчості». Тож, рецепти від коміка.
Паста з грибами. Гриби, наприклад лисички, обсмажити на сковорідці в оливковій олії, додавши посічений часник та маленькі шматочки відвареної курки. Пенне (або спагеті чи інші італійські макарони) відварити, процідити і всипати до пательні з грибами. Потушкувати п’ять хвилин. Подавати з тертим сиром та соусом песто. Французький актор вважає, що зверху цю страву треба побризкати добрим коньяком.
Жульєни. Дрібно порізані білі гриби або печериці смажаться в оливковій олії з цибулею. Коли випарується вода, кухар радить долити білого вина і тушити так, щоб воно майже випарувалося. Далі біле м’ясо вареного курчати розділяємо на волокна, викладаємо в спеціальні посудини для жульєнів, зверху кладемо «винні» гриби, ложку сметани, притрушуємо пармезаном. Спеції за смаком, але краще — лише білий мелений перець.