Така солодка отрута

02.10.2010
Така солодка отрута

Їсти українські цукерки смачно, але шкiдливо. (Олега СНІГУРА.)

Цукерки вітчизняного виробництва небезпечні для нашого здоров’я. Такі висновки зробили фахiвцi ДП «Укрметртестстандарт», провівши спеціальну експертизу. Для дослідження у провідних торгових мережах столиці закупили солодощі різних торговельних марок — «Ліщина» («Рошен»), «Королівський шарм» («АВК») та «Контітофіта» («Конті»). Експерти з’ясували, що вся продукція повністю відповідає стандартам: і зовнішній вигляд, і мікробіологія, і запах, і смак — у нормі. Та є одне «але»: цукерки просто «тонуть» у трансізомерних жирах — речовинах, що утворюються при технічній переробці кокосової та пальмової олій. У солодощах «Королівський шарм» частка трансізомерних жирів становить 7,3 відсотка, а в «Контітофіті» — 17,1%(!). Тож вміст трансізомерів у цукерках українського виробництва є в 4—8 разів більшим, ніж дозволено, наприклад, у Данії, де з 2003 року закон забороняє реалізацію харчових продуктів, що містять більше 2% трансізомерних жирів.

Трансізомерні жири в цукерках не дають солодощам танути при кімнатній температурі й забезпечують чудовий товарний вигляд. Таким чином виробники покращують вигляд продукції ціною нашого здоров’я. Адже відомо, що вживання великої кількості трансізомерів збільшує ризик захворювання на атеросклероз, підвищує рівень шкідливого холестерину, а в майбутньому — вдвічі збільшує ризик інфаркту міокарда. За словами директора Науково–дослідного інституту харчування, головного дієтолога Мінiстерства охорони здоров’я Олега Швеця, найбільша проблема — нестача знань у цій царині. «Трансізомерні жири наявні, на жаль, у багатьох продуктах харчування, — пояснив Олег Віталійович. — Кондитерські вироби, чіпси, картопля фрі — ті категорії продуктів, які містять трансізомери, а тому їх вживання має бути суттєво обмежено».

Найбільше трансізомерів «ховається» у твердому маргарині. За словами провідного наукового спеціаліста Інституту екогігієни та токсикології ім. Л. І. Медведя Інни Матвієнко, у нашій країні вміст трансізомерних жирів у продуктах не регулюється і не нормується жодним законом. Навіть на етикетках споживач не може побачити їх кількість у відсотковому співвідношенні. Для прикладу, в США з 2004 року виробник зобов’язаний вказувати на етикетках продуктів кількість трансізомерів. За словами експертів, вітчизняні виробники солодощів можуть відмовитися від використання трансізомерних жирів, але в такому разі собівартість їхньої продукції зросте на 20%.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>