Пиріг — на поріг

22.09.2010
Пиріг — на поріг

Сливовий пиріг.

Якщо поєднання слив із м’ясом чи рибою може відлякувати новизною, то сливовий пиріг — це традиційно смачно. Але й випічки зі сливами — безкінечна кількість рецептів. І десертна сливова лінія пирогами не закінчується, а лише починається.

 

З сиром, горіхами і корицею

Для приготування найпростішого класичного пирога зі сливами потрібно 150—200 г тугих, але стиглих слив без кісточки, 80 г вершкового масла, по пiвсклянки цукру та борошна, 2 яйця, чайна ложка розпушувача тіста. Спочатку треба збити міксером м’яке вершкове масло з цукром, додати яйця і ще раз збити. Потім всипати борошно, розпушувач тіста й акуратно перемішати. Тісто викласти у форму діаметром 22 см, дно якої попередньо застелити кругом пергамента. На тісто викласти половинки чи четвертинки слив, не «утоплюючи» їх. Поставити у розігріту до 200—220 градусів духовку і випікати 35—40 хвилин.

Страсбурзький пиріг зі сливами — з пісочного тіста. Щоб його приготувати, 200 г борошна змішують із 60 г цукру і «рубають» у суміші на дрібнi крихти грудочки твердого вершкового масла (125 г), додають яйце і швидко замішують тісто, намагаючись не гріти його руками. Формують кулю, загортають у харчову плівку і кладуть мінімум на півгодини у холодильник. Сливи (500—700 г) миють і розділяють на половинки або роблять надріз і виймають кісточки. Якщо залишили цілі плоди, у кожен засипаємо суміш цукру та кориці; половинки просто посипаємо нею зверху. Виймаємо тісто і розподіляємо його рівним тонким шаром у змащену олією і посипану борошном розйомну форму діаметром 26 см, формуємо бортики. Зверху викладаємо сливи розрізами доверху.

Ще потрібно приготувати начинку–крем. Для цього у блендері збивають домашній чи магазинний вершковий сир (250 г), сметану 20–відсоткової жирності (200 мл), цукор (100 г), жовтки двох яєць та картопляний крохмаль (50 г). Окремо збивають у стійку піну 2 білки й акуратно вводять їх у начинку. Усе акуратно викладаємо на сливи і ставимо пиріг у розігріту до 180—200 градусів духовку. Випікаємо близько години.

Ще одна варіація — горіховий торт зі сливами. Для його приготування потрібно 1 кг міцних стиглих слив, по 125 г мигдалю та фундуку (чи 300 г волоських горіхів), 200 г вершкового масла, 150 г цукрової пудри, 3 яйця, 100 г борошна, 4 ложки будь–якого варення (найкраще — абрикосове чи айвове). Спочатку треба подрібнити горіхи. Збити м’яке вершкове масло з цукровою пудрою, потім по одному ввести у тісто яйця, додати горіхи та просіяне борошно. Викласти все у змащену форму діаметром 28 см і виставити якомога щільніше одна до одної четвертинки слив. Поставити у розігріту до 190 градусів духовку. Через 15 хвилин зменшити температуру до 150 градусів і випікати ще 30—40 хвилин. Готовий пиріг змастити підігрітим варенням, яке бажано попередньо протерти через сито.

Як вареники

А кнедлики зі сливами не пробували? Це, знавці чеської кухні, не традиційні солоні хлібці, які мають таку назву, а щось на зразок вареників із підсолодженими сливами, у тісто яких кладуть картоплю. Але про все по порядку. Відварюємо 1,2 кг картоплі, чистимо і пропускаємо через м’ясорубку. Додаємо 3 яйця, 600 г борошна, трохи підсолюємо і замішуємо тісто. Коли воно стане еластичним, тонко розкачуємо і нарізаємо прямокутнички. На середину кожного кладемо сливу без кісточки (усього для рецепта потрібно 900 г), трохи цукру і защіпуємо краї. Варити, як вареники. Смакують зі сметаною.

Якщо хочете здивувати своїх подружок або порадувати малечу, зготуйте фруктовий шашлик із сливами. Для такого вишуканого десерту на чотири порції знадобляться 400 г слив, 1 банан, по дві половинки консервованих великих груш та персика, 6 столових ложок кукурудзяних пластівців iз медом та горіхами, 3 — соєвого соуса, по 2 — пшеничного борошна та цукрової пудри, 1 — вершкового масла, 2 яйця, кориця і гвоздика. Спочатку хвилин 7—10 потрібно потушкувати на сковорідці з вершковим маслом і соєвим соусом половинки слив, посипані цукровою пудрою, потім додати корицю і гвоздику. Банан та обсушені паперовим рушником грушу i персик потрібно порізати на великі шматки приблизно однакового розміру. У ступці зробити дрібнішими пластівці (але не перетирати їх на порошок). Збити яйце. Далі обсмажити фрукти на вершковому маслі з усіх боків — як відбивні, спочатку обкачавши в борошні, потім у яйці й насамкінець — у пластівцях. Потім фрукти в паніровці нанизати на невеликі дерев’яні шпажки і викласти на тушковані сливи. Як і будь–який інший шашлик, цей найкраще смакує гарячим.

 

ВЛАСНИЙ ДОСВІД

Сливи з лавровим листям

Цим рецептом поділилася 60–річна Марія Ващук з–під Києва, яка минулої неділі продавала сливи на столичному Володимирському ринку. «На відро слив я беру 3 кг цукру, пiвлітра оцту й упаковку лаврового листя (25 г), — розповіла Марія Петрівна. — Кладу все шарами: вимиті половинки слив, цукор, оцет і лаврове листя. Коли постоїть кілька годин, зливаю сік та прокип’ячую. І так сім разів. Спочатку рідини зовсім мало, втім, наприкінці вона навіть залишається. Розкладаю половинки слив у стерилізовані банки і закручую. Їмо як десерт».

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>