А покажіть–но своїх кандидатів

18.09.2010

Львівські правоохоронці зацікавилися політичними партіями. Йдеться, зокрема, про «Нашу Україну». Як розповів «УМ» один з очільників «нашоукраїнського» штабу Олесь Старовойт, до міської організації завітало двоє працівників у формі — старший лейтенант і сержант. Міліціонери перевіряли, чи дійсно партійна організація працює за цією адресою, і між іншим, попросили показати список кандидатів. Партійці ввічливо пояснили, що такої інформації не нададуть, і правоохоронці пішли ні з чим.

Самі «нашоукраїнці» не готові розцінити цікавість органів як репресії — «порівняно зі справою Забілого це меркне». До того ж, як зізнався пан Олесь, з візиту міліціонерів минуло вже кілька тижнів. Натомість тривогу почали бити в Комітеті виборців України. Як розповіла на прес–конференції у Львові виконавчий директор обласної організації КВУ Оксана Дащаківська, цей випадок «можна тлумачити як використання адміністративного ресурсу». За словами пані Оксани, «не зрозуміло, на яких підставах міліція зацікавилася списками кандидатів, для чого це їм потрібно. До того ж, офіційних списків кандидатів ще нема. Тому така «активність» представників органів внутрішніх справ виглядає досить підозріло. Хочу нагадати, що вимагати від політичних партій показати списки кандидатів не має права ніхто. Але партії повинні бути готові до перевірок iз боку юстиції, щоб уникнути зняття з реєстрації».

Представниця КВУ також зазначила, що наступної «активності» варто чекати від пожежників, санепідемстанції, які приходять до офісів і починають цікавитися належним станом приміщень. «Новацією цьогорічних виборів може бути неналежне використання ліцензійних комп’ютерних програм, адже багато офісів можуть провалити кампанію навіть через таку дрібницю», — зазначила експерт із виборчого законодавства.