Народ проти Хорошковського

11.09.2010

Вивело людей під Головне управління спецслужби у місті Лева затримання директора Музею «Тюрма на Лонцького», історика Руслана Забілого. Обурились не лише його соратники, а й громадські діячі, представники політичних партій та громадських організацій. Вони ж і провели імпровізоване віче, висловивши категоричний протест проти затримання і «берієвських спецслужб». Не менш красномовними були й гасла пікетувальників: «СБУ, займайтесь безпекою, а не історією», «Хорошковський — послідовник Берії», «ЗахисТИ: історію, сучасне, майбутнє», «Будуєте нову країну чи нову зону?», «СБУ = НКВС?».

Учасники скандували «Ганьба!» як голові СБУ Валерію Хорошковському, так і Президенту Януковичу. Серед організаторів пікету — «Наша Україна», ВО «Свобода» та НРУ. «Якщо Табачник взявся за нашу історію, то СБУ — за українських істориків. Подумайте, що може бути далі», — зазначив у коментарі «УМ» один з організаторів пікету, депутат обласної ради від «Нашої України» Олесь Старовойт. Перед пікетувальниками виступили Герой України Юрій Шухевич, дисидентка Ірина Калинець та поет Ігор Калинець.

Ірина Калинець зазначила: історикам та українцям соромно за дії Служби безпеки, саме тому вони прийшли сьогодні з пікетом. За її словами, нинішня влада робить усе, аби позбавити українців знання власної історії, і забороняє дивитись документи, які розсекречені не тільки указом Президента України, а й відповідними законами України. «Ми сьогодні запитуємо Хорошковського: яку дорогу він готує для Президента? Пекло? — риторично перепитує пані Калинець, закликавши присутніх на акції міліціонерів не піддаватися на заклики режиму працювати проти власного народу. У свою чергу Юрій Шухевич наголосив, що СБУ йде слідами КГБ: «Ми хочемо знати правдиву історію України, а не ту, яка буде написана у Москві на Луб’янці. Нам соромно, що СБУ не виходить до народу, а ховається за мурами. Своєю мовчанкою ви підтримуєте Хорошковського».

Учора, розповів «УМ» один з організаторів пікету, співробітники СБУ не допустили до робочих місць працівників «Тюрми на Лонцького». На дверях музею колодка висіла й сьогодні, отож працівники потрапити всередину так і не змогли. Щоправда, слід зазначити, подібне поводження з музеєм самоуправством з боку СБУ не є. Річ у тім, що активістам музею так і не вдалося виокремити музей з–під СБУшної юрисдикції. Формально музейники, залишаючись істориками, по факту були у підпорядкуванні спецслужб, даючи підписки про нерозголошення, адже працювали з засекреченими архівами. Керівництво Інституту національної пам’яті, очолюваного 80–річним Ігорем Юхновським, не змогло перебрати архіви комуністичних спецслужб під свою юрисдикцію. І якщо співпраця велася добре за часів президентства Віктора Ющенка і головування в СБУ Валентина Наливайченка, то зараз усе кардинально змінилося. Це й пояснює той факт, що нова влада в СБУ порушила проти Руслана Забілого кримінальну справу за фактом пiдготовки до розголошення співробітником СБУ відомостей, що становлять дер­жавну таємницю.

Як пояснив «УМ» колишній директор архіву СБУ, призначений «за українських часів» Віктора Ющенка, Володимир В’ятрович, СБУ в такий спосіб залякує істориків. Він не виключає, що ця справа є насправді «першим дзвіночком» й у найближчому майбутньому може бути скерована проти нього. За його інформацією, у Забілого цікавилися контактами та зв’язками самого В’ятровича. На думку пана Володимира, «полювання на істориків» — все це ланки одного ланцюга поруч із цензуруванням підручників з історії та припиненням доступу до архівів. На можливі закиди з боку спецслужб В’ятрович як законослухняний громадянин пояснює, що ця «інформація призначалася історикам, журналістам, громадянам — усім, хто цікавиться правдивою історією України».

За інформацією «УМ», СБУ зараз встановлює коло осіб, яким призначалася «таємна» історична інформація від Руслана Забілого.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

 

Руслан Забілий подав скаргу на ім’я голови СБУ, в якій вимагає «від пана Валерія Хорошковського пояснити дії співробітників служби і негайно повернути приватні речі — комп’ютер і зовнішні накопичувачі. Там знаходяться лише копії історичних документів, мої наукові дослідження та приватна інформація. Я звертаюся до вас, шановні журналісти, допомогти спільними зусиллями припинити цензуру та тиск, які поширилася вже на історію та істориків».

Також директор музею просить керівництво СБУ роз’яснити, на яких підставах дана вказівка керівника обласного Управління СБУ не допустити на робочі місця і до робочих комп’ютерів дирекцію і наукових співробітників музею. Нагадаємо, у 2009 році СБУ передала приміщення колишньої тюрми КДБ для створення музею.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>