Із Китаю — з биком і $4 мільярдами

Із Китаю — з биком і $4 мільярдами

«МЗС Росії висловило стурбованість у зв’язку з виступом Віктора Януковича в Пекіні, в якому Президент України заявив про бажання встановити ДОБРОСУСІДСЬКІ відносини з Китаєм». Це всього лише анекдот, хоча така заява з вуст нашого Віктора Федоровича навряд чи когось здивувала б. Хоча в такому разі російському зовнішньополітичному відомству навряд чи варто було б хвилюватися. Як, утім, і радіти з того, що В.Я. має на увазі приєднання України до нинішнього великого сусіда КНР — геополітичні казуси Януковича з «обмовками по Фрейду» зазвичай не пов’язані.

Анекдоти — анекдотами, а пафосні епітети, якими супроводжувала перший за дев’ять років візит Президента України до Китайської Народної Республіки провладна українська і китайська (там вона завжди провладна) преса, мимоволі викликають повагу до здобутків нинішнього господаря Банкової на «дуже східному» напрямку. Тут вам і «епохальний», і «проривний», і «історичний» — здається, Піднебесну ми полонили раз і назавжди. Справді, сума укладених за ці чотири дні контрактів, яку озвучують на Банковій, вражає — 4 мільярди доларів. І йдеться зовсім не про ввезення на наш ринок китайського ширвжитку, яким і без того завалені всі крамниці та базари, а про серйозні інвестиції в українську економіку. Та чи втіляться ці домовленості в реальність — покаже час. Надто вже часто закордонні візити наших керманичів супроводжують піднесені реляції, про які через рік–два навіть їхні автори воліють не згадувати — надто вже багато вони породжують очікувань і надто мало — конкретних результатів.

«Чорна» дипломатія

«Чорна» дипломатія

У Львові триває скандал навколо нового приміщення консульства Польщі. Будівельники вимагають грошей, які буцімто завинили їм польські дипломати, а поляки запевняють, що нічого не винні. У протистояння довелося втручатися навіть представникам Державної служби охорони, які взяли під свій «патронат» майже добудоване приміщення консулату на вулиці Івана Франка, 87. Адже дипломатична установа — це не лише кам’яна «коробка», а й складний механізм, нашпигований електронним устаткуванням, включно із системами «антипрослушки».

Всі статті рубрики