Із козячими сирами можна приготувати багато простих і водночас оригінальних страв. Наприклад, локшину з козячим сиром та помідорами. У каструлю з окропом засипаємо 250 г тальятелле. Поки макарони варяться, у сковорідці розігріваємо 1 столову ложку оливкової олії й обсмажуємо 200 г маленьких помідорів черрі та 1 розчавлений зубчик часнику (2—3 хвилини). Швиденько перекладаємо помідори в іншу посудину, а в сковорідку відправляємо 4 столові ложки вершків та 150 г козячого сиру і нагріваємо, помішуючи, поки не утвориться однорідний соус. Тальятелле відціджуємо, викладаємо у сковорідку, додаємо по 2 столові ложки посічених петрушки та шніт–цибулі і помідори, солимо та перчимо за смаком.
Щоб приготувати омлет із бобами, беконом і козячим сиром, спочатку треба відварити 150 г зелених бобів і обсмажити 2 смужки бекону. Потім на вершковому маслі у два прийоми посмажити збиті 6 яєць iз 1 столовою ложкою порізаної шніт–цибулі, приправлені сіллю та перцем. Зверху омлет посипати порізаними шматочками підсмаженого бекону, бобами та козячим сиром (60 г). Подавати згорнутим навпіл.
Мінімум зусиль потрібно, щоб приготувати солодкий перець–гриль із козячим сиром. Два перці ріжемо на четвертинки, очищуємо від насіння, кладемо на деко шкіркою догори і відправляємо на гриль на 8—10 хвилин. Потім кладемо четвертинки в поліетиленовий мішечок і герметично закриваємо. Коли схолонуть, без проблем знімаємо шкірку і розкладаємо на тарілку. Зверху посипаємо 100 г козячого сиру та двома столовими ложками підсмажених кедрових горішків, солимо, перчимо і скроплюємо оливковою олією.
Із сирого болгарського перцю і козячого сиру на закуску можна зробити оригінальні кульки. Перчину треба почистити і дрібно посікти, змішати з 250 г сиру та 1 столовою ложкою порізаного тим’яну чи петрушки, посолити, поперчити. З такого «фаршу» сформувати кульки, викласти на листя салату, полити оливковою олією і зверху посипати зеленню.
На гаряче подайте курячі грудки з козячим сиром. У заздалегідь посоленому і поперченому філе (2 шт.) треба зробити збоку «кишеньки» і вкласти у них м’який козячий сир (по 25 г). Загорнути кожну грудку у дві смужки бекону і викласти на змащене деко на кілька листків шавлії. Зверху скропити оливковою олією і запікати у духовці (190 градусів) 30—35 хвилин.
ДО РЕЧІ
Звичайно, не кожен дозволить собі купувати у супермаркетах недешевий імпортний козячий сир — щонайменше за 60—75 гривень за 200 г. Але у сільській місцевості у багатьох українців у присадибному господарстві є кози. А отже, власноруч можна зробити домашній сир. Наприклад, щоб мати близько кілограма домашнього сиру на зразок голландського, треба 3 літри молока, 600 г сметани, 6 яєць та 3 столові ложки солі (якщо хочете, щоб сіль відчувалася по–справжньому). Ретельно перемішати сметану, яйця і сіль (можна у міксері), закип’ятити молоко, влити у нього раніше підготовлену суміш і, постійно помішуючи, варити, поки не утвориться густа маса. Викласти її в марлю у друшляк, віджати сироватку і покласти під прес. Коли сир охолоне, перекласти його в посудину і поставити у холодильник. Найпростіше — шматочок такого сиру можна подати вранці до чаю чи кави або зробити з ним салат із помідорів iз петрушкою, часником і домашньою соняшниковою олією.