Смертельна «матрьошка»

03.08.2010
Смертельна «матрьошка»

Свято–Покровський собор: внутрішній вигляд після теракту. (Рейтер.)

Завтра минає тиждень, як під час літургії у храмі УПЦ МП вибухнув саморобний пристрій. На брифінгу в Запоріжжі міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов був надзвичайно скупий на конкретизацію перебігу слідства: «Затримано декілька осіб, і можна говорити лише про їхню вірогідну причетність до злочину, не більше... Треба перевірити всі їхні свідчення, провести низку експертиз».

Соціальний статус і психічний стан, стать і вік затриманих — усе утаємничив очільник МВС, зауваживши, що він щодня інформує Президента про зусилля правоохоронців, серед яких є фахівці і з Києва (слідство «розкручують» усі три силові структури за участі МНС). Головне управління МВС і філія СБУ у Запорізькій області оперативно «опрацювали» всі релігійні заклади Запоріжжя. Адже і пан Могильов, і прокурор регіону В’ячеслав Павлов не відкидають версію міжконфесійних розборок.

За ефективне сприяння слідству, повідомив на брифінгу міністра начальник ГУ МВС України в Запорізькій області Володимир Серба, суму грошової винагороди збільшено до 200 тисяч гривень.

Тим часом Всеукраїнське об’єднання «Свобода» оприлюднило заяву про те, що у справi «церковного теракту» допитали керiвництво Запорiзької «Свободи». В об’єднаннi вимагають припинити полiтичний тиск на них. За iнформацiєю з власних джерел «УМ», у справi вибуху мiлiцiя також затримала двох парафiян цього храму (жiнку та її сина), яких п’яту добу незаконно утримують пiд арештом i вибивають свiдчення.

Глухий кут? Не тих затримали? А Віктор Янукович, судячи з настрою того ж таки пана Могильова, квапить, і якщо «у визначений термін і в потрібному місці» крапку не буде поставлено, то поінформоване джерело стверджує, що «полетять міліцейські голови».

У ЗМІ оприлюднено інформацію про одну з розшукуваних: 30—35 років, худорлява, зростом 160—165 см, волосся пряме, середньої довжини, темного кольору, очі карі, спідниця і блуза таких–то кольорів... Начебто саме її бачили у храмі із сумкою перед вибухом.

Коли пристрій поклали під лавку, на якій у момент вибуху перепочивала 80–річна черниця Людмила? Версія слідчих — годині о другій дня, з чим не погоджуються священнослужителі: за кілька годин до літургії, мовляв, забуту сумку вони б помітили...

Вибуховий пристрій, до речі, був таки саморобний, що встановлено достеменно й оперативно. Як повідомив прокурор Запорізької області В’ячеслав Павлов, суміш селітри, алюмінієвої пудри й окислювача зловмисник заклав у каструлю діаметром 18 сантиметрів, до якої прилаштував скотчем будильник азійського виробництва з контактними дротами. Така собі «матрьошка»: вибухову суміш — у каструлю, каструлю — в сумку, а сумку — під лавку у тамбурі церкви. Чому не в приміщенні? Напрошується логічне припущення, що організатори НП не хотіли лиха по максимуму. Гріх навіть думати, що в такий спосіб хтось вирішив привернути увагу до церкви УПЦ МП. Єпископ Запорізький і Мелітопольський Йосип певен, що «Бог покарає усіх, хто скоїв це злодіяння».

Минулими вихідними у дворі Свято–Покровського храму за упокій душі загиблої монахині й одужання потерпілих молилося все духівництво Запорізької парафії УПЦ МП. З восьми постраждалих чотирьох було шпиталізовано, решта перебуває на амбулаторному лікуванні. Голова Запорізької ОДА Борис Петров повідомив, що допомогу буде надано семи постраждалим із восьми: тим, хто в лікарні, — по тисячі гривень, «домашнім» — по сімсот. Запорізький міський голова Євген Карташов бідкання потерпілих вислуховував у шпиталі № 3, де миряни на той момент ще відходили від шоку: «Я оглухла, на мені була кров... Лише потім я зрозуміла, що то чиясь кров», — згадує Наталя Бабенко.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Літургія поневолі

Минулої суботи близько 16–ї години автобус, який перевозив працівників шахти імені Засядька, врізався у храм Святого великомученика Пантелеймона цілителя у Донецьку. У цей час тут вели службу, на якій були присутні сiм парафіян. Святий уберіг від нещастя 12 пасажирів–шахтарів, але не зміг зарадити чотирьом вірянам. У результаті аварії постраждали один чоловік та троє жінок літнього віку — в людей переломи ребер та травми різних ступенів важкості. «За попередніми висновками, водій на крутому повороті не впорався з управлінням», — повідомили «УМ» в управлінні ДАІ Донецької області.

 

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>