Столичний заплив

24.07.2010

Цьогорічна спека б’є усі можливі рекорди. У Києві температурні показники перевалили за 35 градусів — такого «пекла» не спостерігалося в столиці аж із 1881 року. Метеорологи, щоправда, прогнозами не тішать: спека триватиме. Тож кияни продовжують «окуповувати» пляжі. І їх зовсім не стримує той факт, що, за даними КП «Плесо», яке опікується пляжами Києва, офіційний дозвіл на відкриття мають лише п’ять із 12 столичних пляжів — «Дитячий», «Чорторий», «Райдуга» «Тельбін» і «Вербне». Решту слід називати «зонами відпочинку», і купатися там не рекомендують.

Озброївшись картою, кореспондент «УМ» побував у дев’яти популярних місцях для купання столиці і склав свій суб’єктивний рейтинг, оцінюючи пляжі за п’ятибальною шкалою. До уваги бралися наступні критерії: чистота піску, зручність розміщення, облаштування (наявність роздягалень, туалетів, кіосків, душів). Пропонуємо вашій увазі результати цієї «розвідки».

 

«Дитячий»

Це майже взірцевий пляж: урни для сміття розташовані через кожні 20 метрів, відносно чистий пісок, достатня кількість кіосків і роздягалень. Тут можна взяти напрокат лежак і велику парасолю. Крім того, на території пляжу діє клуб дитячого плавання. От тільки, крім нього, для дітей інших розваг тут не передбачено. Мама маленької Лізи говорить, що було б дуже доречно влаштувати для дітей безкоштовну гірку і майданчик. Усе інше, окрім коричневої на колір води Дніпра, молоду маму влаштовує. А ще на «Дитячому» є кран для ополіскування ніг (не душ, але все ж хоч щось).

Як дістатися: п’ять хвилин пішки від станції метро «Гідропарк».

Оцінка «УМ»: «5–».

«Пуща–Водиця»

Хоча зона відпочинку розташована за містом, це аж ніяк не стримує киян — 12–й трамвай щодня наповнюється людьми з рушниками і надувними матрацами. Мабуть, саме через такий ажіотаж вода в озері скаламучена і непрозора від піску. Але місце розташування просто чудове — пляж оточує хвойний ліс, тут затишно і немає надокучливого міського транспорту. Територія не засмічена — смітників і контейнерів тут достатньо. Є безплатні лежаки в затінку, працюють кіоски і кафе. Можна також взяти напрокат катамаран. Однак душу на пляжі немає, так само, як і фонтанчиків із питною водою. А в туалет треба проситися у працівників кафе.

Як дістатися: 12–й трамвай від станції метро «Контрактова площа» до зупинки «7–ма лінія».

Оцінка «УМ»: «4+».

Пляж для інвалідів

Цей пляж відвідують переважно люди похилого віку. Відпочивальники скаржаться на зламані дерев’яні сходи, якими старенькі заходять у воду. Пенсіонер Віталій Савович Редько через них поранив ногу, тому просив «так у газеті й написати»: «Тут все чудово: пісок чистий, є накриття від сонця, роздягальні, лежаки, кіоски, туалети... А от сходи треба ремонтувати, бо вони небезпечні. Та й річкова вода не в найкращому стані».

Як дістатися: п’ять хвилин пішки від станції метро «Гідропарк».

Оцінка «УМ»: «4».

«Тельбін»

Тут є кілька невеликих спортивних майданчиків і майданчик для дітей. На «Тельбіні» можна взяти напрокат катамаран, човен (послуга коштує від 45 гривень за годину). Зовсім поруч розташований бювет (і, що важливо, вода в ньому для пиття придатна). Озерна вода теж відносно чиста. Недоліки пляжу — засмічений пісок, відсутність душу і єдиний туалет у прибережному кафе. Але на загал враження від відпочинку позитивні.

Як дістатися: від станції метро «Осокорки» на автобусі №87 або «маршруткою» №535 до зупинки «Вулиця Шумського».

Оцінка «УМ»: «4».

«Молодіжний»

Тут доводиться постійно натикатися на корчі й сміття — після викорчуваних дерев у піску лишилося багато коріння, а смітники переповнені. Одна з роздягалень зламана. Дефіцитне благо — єдиний туалет. Прісну воду сюди провели, але з фонтанчика вона стікає ледь помітною цівочкою. Одна з відпочивальниць навчила з цим вправлятися: перекриваєш отвір пальцем на хвилину, відпускаєш — і вода випорскується вище. Але не радив би звідси пити — вода зі специфічним присмаком. Душу, зрозуміло, на «Молодіжному» немає. Зате є кіоски, рятувальники і затінок.

Як дістатися: п’ять хвилин пішки від станції метро «Гідропарк».

Оцінка «УМ»: «4–».

«Центральний»

Облаштований пляж не найкраще: пісок дуже засмічений, мало туалетів і роздягалень. До того ж, тут часто можна зустріти волоцюг. А це, погодьтеся, не найкращі «колеги по відпочинку». Та й вода у Дніпрі підозріла і на запах, і на колір. Зате неподалік є майданчик для футболу й пейнтболу, а зліва від пішохідного мосту є навіть душ. А от увечері з «Центрального» приємно милуватися вогнями нічної столиці.

Як дістатися: 15 хвилин пішки від станції метро «Поштова площа».

Оцінка «УМ»: «3».

«Вербне»

Вода, на відміну від прибережного піску, достатньо чиста. На «Вербному» багато кіосків і роздягалень, але мало туалетів і відсутній душ. Зате є фонтанчик з питною несмачною водою і прокат катамаранів. Краще сюди приїжджати ввечері, коли трохи розходиться люд — претендентів на місце у затінку вдень дуже багато.

Як дістатися: маршрутним таксі № 582 від станції метро «Оболонь» до зупинки «Вулиця Приозерна».

Оцінка «УМ»: «3».

«Венеція»

На «Венеції» теж тіснувато. Волейболісти, діти з батьками… А в піску — недопалки, каміння, скло, кришечки від пива. Зате працює масажист і кіоски. Туалету, як і душу, ми не знайшли. Лежаки тут дерев’яні й старі, а смітники переповнені. Однак поруч — баскетбольний майданчик і платний пляж, на якому все облаштовано набагато краще.

Як дістатися: п’ять хвилин пішки від станції метро «Гідропарк».

Оцінка «УМ»: «3–».

«Сонячний»

Із правого берега сюди діставатися не дуже зручно, зате для мешканців сусідніх будинків озеро Сонячне — просто подарунок. Тут переважно місцеві й відпочивають. Вагома перевага — пляж не переповнений, і доволі чистий пісок. Вода каламутна, але принаймні без неприємного запаху. З душем, питною водою і прокатом лежаків на «Сонячному» не склалося. Туалет є тільки в кафе.

Як дістатися: від станції метро «Харківська» маршруткою №18 до вулиці Новодарницької або від Європейської площі маршрутом №466 до вулиці Ревуцького.

Оцінка «УМ»: «3–».

Максим САВЧУК

 

ОЦІНКА

«Вода в Дніпрі безпечна»

Пляжі, розташовані на Дніпрі, об’єднує не дуже приємна особливість — вода специфічного запаху і кольору. Щоб з’ясувати, наскільки вона безпечна для відпочивальників, «УМ» звернулася із запитом до санепідемслужби Києва. Проте відповіді ми так і не дочекалися.

А от у службі організації та забезпечення відпочинку комунального підприємства «Плесо» нас запевнили, що дніпровська вода є цілком придатною для купання, а її колір і запах не повинні відлякувати: «її хімічний склад у нормі, такий висновок зробили лікарі. Крім того, на черзі відкриття ще кількох столичних пляжів. Серед них — «Молодіжний»». За словами працівників КП «Плесо», там зараз все впорядковують і працюють над належним облаштуванням. Роботу п’яти вже відкритих пляжів тут оцінюють як належну і говорять, що відпочивати на них цілком безпечно.

  • Навiщо Києву вулиця Табiрна,

    ...Я вийшов iз вулицi Пилипа Орлика, повернув на Михайла Грушевського, пересiк Богдана Хмельницького, спустився на Петра Сагайдачного... Сьогоднi в це важко повiрити, але чверть вiку тому про такi назви годi було й думати. Справдi, в перший рiк Незалежностi столиця України ввiйшла з вулицями Ленiна, Свердлова, Дзержинського, Жданова, Кiрова, Куйбишева, Орджонiкiдзе, Менжинського, Володарського, Косiора, Постишева, Мануїльського, площами Жовтневої революцiї, Ленiнського комсомолу, Брежнєва тощо. Та що там вулицi та площi, найпрестижнiшi центральнi райони столицi iменувалися Ленiнський, Радянський, Жовтневий, Московський, Ленiнградський, а в цих районах найошатнiшi вулицi носили iмена класикiв марксизму-ленiнiзму, росiйських революцiонерiв, агентiв ленiнської «Іскри» та мало не всiх членiв ленiнсько-сталiнського ЦК. >>

  • Розшукується дизайнер

    Будь-яку потрібну та корисну справу можна зіпсувати. Власне, для цього достатньо грати не за встановленими правилами, а за тими, що відповідають кон’юнктурі сьогоднішнього дня. Киянам обіцяли відкритий конкурс, на якому обиратимуть головного архітектора міста. >>

  • Митарства українського трамвая

    Кілька місяців тому на розширеному засіданні Ради директорів підприємств, установ та організацій міста Києва було підписано угоду про об’єднання зусиль київської міської влади та бізнесу щодо розвитку внутрішнього ринку задля сталого економічного розвитку міста. Свої підписи під документом поставили міський голова Києва Віталій Кличко, президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах та голова Ради директорів підприємств, установ та організацій Києва Олександр Осадчий. >>

  • Чи повернуть киянам Довженків кінотеатр?

    Із плином часу залишається все менше тих, хто пам’ятає про кінотеатр імені Олександра Довженка, який колись розташовувався на проспекті Перемоги, 24а. Цю не надто ошатну споруду було знесено кілька років тому, і на її місці має з’явитися сучасний кінокомплекс. >>

  • Київ без крил

    У митрополичих палатах у «Софії Київській» того дня збирали підписи під зверненням до Кличка і Порошенка передати під музей авіації будинок сім’ї Сікорських на Ярославовому Валу, 15-б і перейменувати аеропорт «Київ» (Жуляни) на честь Сікорського. Підписатись під одним зі звернень не виходило. Активісти обидві вимоги оформили в одному листі. >>

  • Де сидять художники?

    Київ усе більше переймає європейські традиції, наповнюючи вулиці креативними елементами вуличного дизайну — від паркових скульптур на Пейзажній алеї та лавочок у вигляді чашок на Прорізній до розмаїтих нетривіальних «пам’ятників» — Їжачку в тумані, закоханим ліхтарям, табуреткам. >>