В обіймах президента

24.07.2010

Вважається, що у звичайному житті друга можна пізнати в біді. Альпіністи перевірку людей проводять у горах. Є свій критерій і у велогонщиків — найвиснажливіша багатоденка у світі «Тур де Франс». Родзинкою «Великої петлі–2010» став позавчорашній «королівський» етап на піренейській вершині Коль дю Турмале, куди «Тур» заїхав лише вдруге за всю свою історію. На думку багатьох фахівців, саме тут мав визначитися переможець у генеральній класифікації — навіть попри те, що спортсменам надалі ще треба здолати три етапи.

Як виявилося, дует лідерів — іспанець Альберто Контадор і люксембуржець Енді Шлек — гідні один одного. На легендарну висоту 2115 м над рівнем моря приховані туманом конкуренти в’їхали практично одночасно. І хоча молодий лідер команди «Саксобанк» перетнув фінішну стрічку на мить раніше за опонента з «Астани», в генеральній класифікації Контадор зберіг відрив у вісім секунд.

Кажуть, що Альберто дав виграти етап Енді як вибачення за вівторковий інцидент, який викликав неоднозначну реакцію. Тоді, нагадаємо, при спробі атаки в Шлека–молодшого спав ланцюг, Контадор скористався цим і втік від люксембуржця, за рахунок чого й відібрав у нього жовту майку лідера. Дехто казав, що іспанець у дусі чесної гри мав почекати, поки Енді усуне неполадку. А дехто й виправдовував втечу, адже Шлек також ішов в атаку.

Хай там як, а на Турмале Альберто дозволив виграти Шлекові. Зійшовши зі «сталевих коней», гонщики обнялися, а іспанець ще й підморгнув конкурентові. Контадор заявив, що його метою залишається успіх у загальному заліку, а не окремі етапи. У свою чергу, представник Люксембургу пообіцяв боротися до самого завершення «Туру» (фініш — завтра в Парижі). Сьогодні спортсмени мають нагоду змінити розстановку в гонці з роздільним стартом.

Позавчора ж із велосипедистами поспілкувався президент Франції Ніколя Саркозі. Патріот Контадор чесно розповів усміхненій VIP–персоні, що своїми успіхами зобов’язаний чудовому розвитку спорту в рідній Іспанії.

 

ТАБЛО

Багатоденна гонка «Тур де Франс». 17–й етап (174 км). 1. Е. Шлек (Люксембург, «Саксобанк») — 5.03,29. 2. Контадор (Іспанія, «Астана») — час переможця. 3. Родрігес (Іспанія, «Катюша») — +1,18... 45. Густов («Сервело») — +9,02... 92. Попович («Радіошек») — +23,19... 150. Гривко («Астана»; всі — Україна) — +30,23...