Крижана спокуса — холодна і солодка

21.07.2010
Крижана спокуса — холодна і солодка

Коли ми у спеку смакуємо морозивом, не до розмірковувань про те, хто і коли першим почав виготовляти ці ласощі. Утім цікаво знати, що додумалися їсти солодкий лід китайці. Історія свідчить, що у спеку любив охолоджувати свій організм фруктовими соками зі снігом, наприклад, Олександр Македонський (це IV століття до нашої ери) та Нерон (І століття до нашої ери). Зайти і купити морозиво в Європі, у Парижі, можна було уже у 1660 році — в італійця Франческо Прокопіо. Щоправда, лише у літню пору. А ще через дев’яносто років у французькій столиці заможним людям можна було смакувати замороженим продуктом 365 днів у рік. Порівняно масовим виробництво морозива і в Європі, і в Америці стає уже наприкінці ХІХ століття, коли з’явилися досконалі холодильні машини. А сталося це зовсім скоро після того, як запрацювала у 1851 році у Балтиморі перша у світі фабрика морозива.

Починаючи з китайців у прадавні часи, виробники морозива не надто охоче ділилися рецептами своєї продукції. Утім за певних обставин про усе можна дізнатися. Особливо, якщо чогось хоче жінка. «Коли я була у Палермо на зйомках фільму «Дорога» з Річардом Бартоном, морозиво з кавуна стало для нас чимось на зразок наркотика, — пише у книзі «Спогади і рецепти» італійська акторка Софі Лорен. — Цей десерт додає до ніжного смаку інгредієнтів ні з чим незрівнянний, свіжий і легкий аромат. Щоб мати рецепт, ми пішли у найкращу кондитерську Палермо, і лише тому, що ми були знамениті, нам вдалося вмовити шеф–кухаря, щоб він дозволив спостерігати за процесом приготування (виявилося, це так просто!) цієї вишуканої насолоди».

Завдячуючи захопленню і настирливості Софі Лорен, традиційний сицилійський малокалорійний десерт–морозиво з кавуна (на батьківщині італійської мафії плід називають «мулуні», а страву — «желу–і–мулуні») можемо приготувати і ми. На 6—8 порцій потрібен кавун вагою 2,2—2,7 кг, чотири–шість столових ложок цукру, по дві — кукурудзяного борошна дрібного помолу, дрібно порізаних цукатів та шматочків молочного шоколаду, четвертина чайної ложки — екстракту ванілі. Із кавуна треба вийняти червону м’якоть і пропустити її через сито — щоб позбутися непотрібного насіння. Далі це пюре з кавуна змішуємо з цукром та борошном у каструлі з високими бортиками і ставимо на помірний вогонь. Постійно помішуючи, суміш доводимо до кипіння — за консистенцією має утворитися щось подібне до сметани. Знімаємо з плити і чекаємо, поки рідина не охолоне до кімнатної температури. Потім додаємо ваніль, цукати та шоколад, розмішуємо і виливаємо у 2–літрову форму чи креманки. А потім три—три з половиною години чекання, поки морозиво–десерт у холодильнику затвердне.

Одна з найвідоміших телекулінарок Юлія Висоцька пропонує приготувати висококалорійне морозиво — з жовтками та вершками — з персиків. Для цього потрібно 1 кг соковитих стиглих фруктів, 7 жовтків, одна склянка цукру, один літр жирних вершків (33–процентних), сік одного лимона та ванільна паличка. Персики розрізаємо навпіл, виймаємо кісточки і подрібнюємо у блендері. Потім зверху вичавлюємо сік із лимона. У каструлю з товстим дном вливаємо вершки, додаємо окремо насінинки та стручок ванілі і підігріваємо, але не кип’ятимо суміш. Жовтки збиваємо з цукром до білого кольору, і виливаємо у теплі вершки. На дуже малому вогні, постійно помішуючи, доводимо масу до кипіння, але знову ж таки — не кип’ятимо. Коли суміш загустіє — знімаємо її з вогню. Охолоджену вершково–яєчну основу змішуємо з персиками і виливаємо у пластиковий контейнер. Насамкінець — «прописка» у морозильному відділенні годин на чотири. Щоб морозиво було однорідним, його щогодини треба перемішувати дерев’яною лопаткою.

У рецепті сорбетів — м’якого фруктово–ягідного морозива від Даші Малахової — мінімум інгредієнтів і дій. Треба взяти лише 1 кг будь–яких фруктів чи ягід, помити і подрібнити у блендері. (Якщо забажали, наприклад, чорної смородини, але не хочете, щоб на зубах хрустіло дрібне насіння, — протріть ягоду через сито). Далі ретельно, щоб повністю розчинилися кристалики, перемішуєте пюре з цукром. У середньому цукру потрібно 1 кг; якщо робите лимонний сорбет — 1,5 кг, якщо від природи солодкий персиковий чи грушевий — 0,5 кг. А далі традиційно — морозилка. Фруктово–ягідні сорбети авторка «Картатої потати» радить перед подачею прикрасити охолоджуючим м’ятним цукром, приготувати який теж зовсім просто: лише подрібнити кілька листочків свіжої м’яти і перетерти їх із ложкою цукру.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>