Вони обрали третій шлях?

15.07.2010

Позавчора до Конституційного Суду надійшло подання 252 народних депутатів, які просять перевірити зміни до Конституції від 2004 року на відповідність Основному закону. Ідеться про політреформу, ухвалену законом № 2222–IV 8 грудня 2004 р. «Три перших прізвища в поданні, а зазвичай вони і є авторами, — це Комар, Забарський та Горенко», — повідомили «Українській правді» у прес–службі КС. Усі троє є депутатами від Партії регіонів.

Як відомо, конституційна реформа змінила форму правління від президентсько–парламентської до парламентсько–президентської, що суттєво звузило повноваження Президента. Тепер Віктор Янукович і його команда прагнуть повернути владні повноваження, які були в глави держави за часів Леоніда Кучми.

Теоретично це можна зробити в три способи. Перший — через нові зміни Конституції. Для цього потрібно зібрати 300 голосів у парламенті. Відтак відбувається посилене рекрутування «тушок» зі складу опозиційних фракцій, політичні та відверто комерційні торги з можливими союзниками за їх перехід у коаліцію. Один з останніх прикладів — звільнення крісла на чолі МНС для Віктора Балоги, котрий має у Верховній Раді групу з десяти депутатів. Цей спосіб більш легітимний, але більш затратний і тривалий, а, можливо, навіть нереальний, адже вирішальна частина опозиції продаватися не збирається, принаймні поки що.

Другий спосіб — всеукраїнський референдум про скасування політреформи–2004. «Регіонали» пропонують провести його в один день із місцевими виборами — 31 жовтня. Є велике питання щодо легітимності такого шляху, а також сумніви щодо можливості підготувати референдум у стислий термін.

І ось «Регіони» пропонують третій спосіб повернення «кучмівських» обширів влади — найпростіший для них. Через Конституційний Суд, який днями очолила «своя людина» — юрист із Макіївки Анатолій Головін. Цей шлях виглядає як найменш легітимний, адже в 2004 році КС схвалив політреформу, і не зрозуміло, на яких підставах він має тепер її скасовувати. Але, як можна було не раз пересвідчитися, у владній вертикалі Януковича можливо все. Навіть із нинішніми, «скромними» повноваженнями Президента.