Що сказав «генсек»?

06.07.2010
Що сказав «генсек»?

Юлія Тимошенко поскаржилася американській гості на Януковича. (Фото Рейтер.)

За підсумками візиту Хілларі Клінтон у Київ можна виокремити кілька месиджів. Перший — позитивний: дуже добре, що Україна відмовилася від високозбагаченого урану. Мабуть, саме цим вчинком пояснюється певна лояльність Вашингтона до нової влади. Другий месидж — нейтральний: про те, що нинішній зовнішньополітичний курс України, в тому числі й бажання Януковича залишатися в позаблоковому статусі, є справою нашої держави. І третій, якщо бути відвертим, негативний: Україна мусить дотримуватися принципів демократії — бо з цим уже виникли певні проблеми.

На зустрічі з Хілларі Клінтон Янукович заявив, що Україна — позаблокова держава. «Ми цінуємо підтверджену сьогодні позицію США щодо гарантування суверенітету, незалежності, територіальної цілісності та непорушності державних кордонів України. Це особливо важливо для України як для європейської позаблокової країни», — зауважив Янукович. Зате Віктор Федорович розповів, що курс на європейську інтеграцію — безальтернативний, і попросив у США підтримки на «цьому шляху».

Державний секретар США на спільній прес–конференції з Януковичем відзначила, що «США підтримують українські намагання збалансувати інтереси Росії, США та ЄС зі своїми власними інтересами і своїм власним баченням майбутнього». Вона відзначила, що дехто намагається примусити Україну зробити вибір між Росією і Заходом. «Ми переконані, що це фальшивий вибір. Україна є незалежною державою, і ми сподіваємося, Україна матиме добрі стосунки з сусідами», — сказала пані Клінтон.

До речі, Янукович на зустрічі з дер­жавним секретарем США знову оконфузився. Він кілька разів назвав свою співрозмовницю «генеральним секретарем», а коли почав читати із листка, то вже говорив правильно.

На зустрічі зі студентами у «Київському політехнічному інституті» пані Клінтон теж торкнулася зовнішньополітичної тематики. Відповідаючи на запитання студентів, вона сказала, що «якщо Україна вирішила, що її не цікавить членство в НАТО, — то це її право, і ми поважаємо це рішення». «Коли вона буде готова подати таку заявку, ми будемо це вітати», — зауважила Клінтон.

Зустрічаючись із Юлією Тимошенко, Хілларі Клінтон заявила, що США готові допомогти опозиції у захисті демократичних стандартів. «Роль опозиції є надзвичайно важливою, і я бажаю вам успіху в цьому. Ми будемо підтримувати українську демократію і незалежність та хочемо допомогти вам заохотити уряд, щоб він приймав рішення в інтересах українського народу», — сказала пані Клінтон. Натомість Юлія Володимирівна не змарнувала нагоди, аби розповісти американській гості про те, що в Україні встановлюється авторитарний режим, про цензуру, втрату незалежності, залежність судової гілки влади тощо.

Конкретніше поговорити про свободу слова Хілларі Клінтон удалося на зустрічі з громадськими активістами, в якій, зокрема, взяли участь представники руху «Стоп цензурі!». «Ми розповіли пані Клінтон, що існує серйозна загроза свободі слова, — повідомила керівник Інституту масової інформації Вікторія Сюмар. — На що вона сказала, що порушила це питання на зустрічі з представниками української влади і зробила акцент на необхідності дотримання свободи слова в Україні».

Після Києва Хілларі Клінтон продовжила свій вояж Східною Європою. Вчора вона перебувала у Грузії.

 

ІНЦИДЕНТ

У той час, коли тривала зустріч Хілларі Клінтон зі студентами, міліція затримала учасників пікету проти цензури у ЗМІ. Активісти ініціативи «Свобода слову!» тримали в руках плакати з написом This country has censorship («У цій країні є цензура») й роздавали бюлетень своєї організації. Міліція затримала координатора В’ячеслава Кононова й доставила його в Солом’янський райвідділ міліції. Організатори запевнили, що мали дозвіл КМДА на пікет.

А громадська організація «Авдет» заявила про незаконне затримання кримських татар біля адміністрації Президента. На думку організації, чиновники з АП «намагаються приховати від пані Клінтон питання депортованого народу, які вперто не вирішує влада, заховавши кримськотатарських пікетників за ґрати».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Під час візиту до Грузії держсекретар США Хілларі Клінтон заявила, що «Росія окупувала територію Грузії». «Ми не змиримося з таким станом справ і будемо домагатися деокупації Грузії. І народ Грузії повинен послідовно добиватися своєї територіальної цілісності та свободи», — наголосила Клінтон на зустрічі з жінками–лідерами в Національній бібліотеці Грузії.

Також держсекретар США підкреслила, що в Грузії «очевидні успіхи демократії». «Грузія й надалі залишається маяком демократії, і сьогодні в країни є шанс повторити «золоту епоху» розвитку Грузії за цариці Тамари — для цього потрібно безумовне продовження реформ», — зазначила Хілларі. За її словами, запорука розвитку Грузії — в розвитку демократичних інститутів.

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>