Чиєї кочерги ініціатива?

25.06.2010

Різкий, як завжди, речник Української православної церкви Московського патріархату Василь Анісімов знову «засвітився» гучним віронетерпимим коментарем. У статті–полеміці щодо того, чи справді Вселенський патріарх Варфоломій мав на увазі Київський патріархат, коли казав що «розкольники повинні повернутися в лоно канонічної церкви», Анісімов не забув «укусити» і ненависних йому, як виглядає, вірних і священиків Української греко–католицької церкви.

«Нашій унії, — дещо по–фройдівськи обмовляється Анісімов, — замість займатися регулюванням українських розколів, час задуматися, куди самій повзти. Адже унія — не менша біда для християнства, ніж розколи». Далі Анісімов, не чекаючи, поки «унія» вирішить, сам указує їй шлях, куди «повзти» — «історичним шляхом у Білорусь, а звідти — до Матері–Церкви Константинопольської». Дорогою речник УПЦ МП радить греко–католикам каятися за вбивство екзарха Константинопольського святого Никифора і «сотень тисяч православних у Речі Посполитій, за розорення тисяч православних монастирів і храмів, за «море крові і сліз». Далі Анісімов згадує, що митрополит Михайло Рогоза, який укладав Берестейську унію, як і Патріарх Філарет — «прєдани анафємє», а УГКЦ нібито взагалі походить і не від унії 1596 року, а від УПЦ МП 1990 року (!?), тож «не встигла далеко відповзти від православ’я», незважаючи на «насільствєнноє окатолічіваніє властью». «Усунення унії для Константинопольського патріарха та і всього православ’я було б не меншою радістю, ніж усуненння українських розколів (УПЦ Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви. — Авт.)»

На завершення цієї «атаки абсурдом» Василь Анісімов по–єзуїтському ховається за спину предстоятеля УПЦ МП митрополита Володимира: «Було б славно, якби і сіє теж відбулося за життя Блаженнійшого митрополита Володимира».

Тим часом Блаженнійший, на відміну від свого формально підлеглого Анісімова, ніколи не дозволяв собі таких брутальних нетерпимих висловлювань. Навпаки, саме з ініціативи митрополита Володимира минулого року уперше в історії відбулася зустріч українських православних ієрархів Київського та Московського патріархатів, які на території Києво–Печерської лаври обговорили спільні питання й започаткували діалог.

«Журналіст» Анісімов уже не вперше «розписується» за патріархів і митрополитів. У листопаді 2008 року, коли Синод УПЦ МП визнав Голодомор геноцидом українського народу, Василь Анісімов заявив, що це «помилка». Тоді речник митрополита Володимира Георгій Коваленко мусив спростовувати заяву Анісімова й підтверджувати, що помиляється саме Анісімов, а не вищі церковні ієрархи.