Місцеві, вибрані Януковичем

23.06.2010
Місцеві, вибрані Януковичем

Цього року ще будемо голосувати, швидше за все, 31 жовтня. (Фото Рейтер.)

Конституційний Суд визнав неконституційною ініціативу проводити вибори до органів місцевого самоврядування у 2011 році. Про це йдеться в рішенні КС, оприлюдненому вчора.

Як писала «УМ», на розгляді КС перебував законопроект про внесення змін до Конституції щодо строків повноважень кримського парламенту, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів. Проект був направлений Верховною Радою до КС 3 березня. Він уніфікував терміни повноважень депутатів різних рівнів, сільських і міських голів — п’ять років. А також передбачав проведення виборів навесні наступного року.

Суд мотивував своє рішення тим, що строки проведення виборів є важливим інститутом гарантії реалізації виборчих прав громадян, а відміна виборів до органів місцевого самоврядування чи перенесення строків їх проведення з підстав, непередбачених законом, є порушенням цих прав громадян, повідомила агенція УНІАН.

Отож партія влади отримала додатковий козир для того, щоб проводити вибори 31 жовтня, на Хеловін. Нагадаємо, відповідну ініціативу озвучив Віктор Янукович.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин, який був автором ідеї проводити вибори наступної весни, визнав: у парламенті вистачає голосів для того, щоб призначити голосування на 31 жовтня. Спікер заявив, що парламент мусить визначитися з виборчою системою. Литвин пропонує мажоритарну, але каже, що великою популярністю користується ідея змішаних виборів: половина депутатів обиратиметься в округах, а ще половина — за списками. На думку Литвина, ухвалення закону про змішану систему «одразу зумовить попит на яскравих особистостей, бо треба буде авторитетних людей направити в округ, а активних — записати в партійні списки».