Харківська бійня

03.06.2010

Штурм, уже за традицією, розпочався на світанку. Цього разу «чорносорочечники» (кремезні мужчини з бейджами «Муніципальна охорона»), очевидно, отримали наказ поставити в історії харківського спротиву жирну крапку. За словами очевидців, на півтори сотні захисників парку, які ночували у наметах, о 4:30 пішов стіною загін таємних «муніципалів», які розірвали шеренгу активістів на невеликі групи і почали жорстоко їх бити.

 

Ланцюгами душили і старих, і малих

Тих, хто прикував себе до дерев, душили розірваними залізними ланцюгами, не розбираючи — літня жінка це чи підліток. За ними слідом ішли лісоруби, розмахуючи включеними бензопилками просто перед очима людей і спилюючи в цьому місиві вікові дуби. Крона одного з них упала просто на чоловіка. Ще одне дерево ледве не звалилося на пенсіонерку, яка в передінсультному стані впала на землю. Зауваження на кшталт «відійдіть геть, жінку не можна піднімати до приїзду «швидкої», на лісорубів не справило жодного враження. Мовляв, хай забирається звідси, як хоче.

Розуміючи, що сили нерівні, активісти все ж спробували оточити живим ланцюгом уцілілі дерева, але їх жорстоко відкидали геть. Зрештою, були знищені фактично всі зелені насадження, які досі перешкоджали прокладанню дороги. І навіть ті, до верхівок яких прив’язали себе альпіністи. Останній епізод розправи особливо приголомшив жорстокістю, адже лісоруби пиляли дерева просто з людьми. Один зі спортсменів заплутався у спорядженні й не зміг швидко спуститися на землю. «Чорносорочечники» «допомогли» йому, розхитавши дерево, від чого чоловік упав на землю з великої висоти. Наразі він перебуває у лікарні швидкої невідкладної допомоги. На час написання матеріалу медики ще не озвучили діагноз. До цієї ж клініки потрапили після лісового розбою ще двоє потерпілих. В одного діагностували численні переломи ребер, а у згаданої жінки — серцевий напад.

Нерівний бій у парковій зоні тривав дві години. Тобто беззахисних людей жорстоко били добре навчені бойовики під пильним, але абсолютно пасивним наглядом міліції. Правоохоронці втручалися у ситуацію лише для того, щоб вихопити з натовпу особливо активних захисників лісу: одних утримували неподалік від місця розправи, інших повезли до Дзержинського відділення міліції. За попередньою і поки що не підтвердженою офіційно інформацією, чотирьох заарештованих невдовзі відвезли до Дзержинського райсуду, де їм уже винесли вирок за статтею 185 Кримінального кодексу — злісна непокора органам правопорядку. Тобто те, що посоромився суддя вчинити днями («УМ» повідомляла про це в минулому номері) у присутності адвокатів та преси, зробили, очевидно, його колеги вчора, уподібнившись діям революційних трійок, зразка 1937–го. Взагалі у сьогоднішньому Харкові все частіше лунають порівняння з духом сталінських репресій.

Ішли до депутатів, а потрапили за ґрати

Побиті охоронці парку після кривавої сутички з бойовиками пішою ходою рушили Сумською вулицею до Будинку обласної ради з тим, щоб отримати аудієнцію в депутатів. За повідомленням колишнього голови облдержадміністрації Арсена Авакова, згоду на таку зустріч нібито дав голова облради Сергій Чернов. Але тут на людей чекала нова бійня. Міліціонери силоміць вихоплювали з натовпу чоловіків, які тримали плакати, кидали їх у машини і везли у невідомому напрямку. Будь–які спроби зупинити це свавілля або отримати бодай якесь пояснення не увінчалися успіхом. Правоохоронці не реагували навіть на посвідчення трьох депутатів, що прийшли до Будинку влади виступити посередниками в переговорному процесі.

Що сталося з арештованими далі, на час написання матеріалу було не відомо. Також важко сказати, чи отримали потерпілі належну медичну допомогу в лікарні. Адже позавчора представники партії «Свобода» заявили, що лікарня швидкої невідкладної допомоги нібито отримала таємну вказівку від заступника голови облдержадміністрації Ігоря Шурми не надто перейматися здоров’ям людей, яких госпіталізують із парку Горького. Принаймні пацієнтка, доправлена до цієї клініки кількома днями раніше із забиттям хребта, повідомила, що медики більше цікавилися сумою, яку вона нібито отримала за свою активність, аніж її здоров’ям.

На вчорашній прес–конференції учасники фінального «бою» з «чорносорочечниками» не приховували розпачу. Кажуть, що більше не вірять в існування в Україні такого інституту, як держава, бо жодна із владних структур — управлінська, правоохоронна, правозахисна — навіть не поцікавилася, що ж насправді відбувається в місті. І це при тому, що захисники парку просили допомоги скрізь — у Президента, Генпрокуратури, Верховної Ради. Відгукнулися лише представники Ради Європи, які прибули в Україну зі спеціальним моніторингом. У результаті 13 днів поспіль за мовчазної згоди владних структур людей просто фізично нищили бульдозери, лісоруби і кремезні чоловіки специфічної зовнішності.

Правда, вчора про харківські події нарешті заговорили у парламенті. «В Харкові, усім зрозуміло, Добкін із Кернесом відпрацьовують замовлення тих, хто збирається будувати котеджі й розважальні комплекси, для чого виділено вісім гектарів паркової зони, — заявив із трибуни ВР депутат Сергій Сас, пропонуючи викликати до зали засідань міністра МВС та харківських керманичів. — Протистояння зайшло так далеко, що саме по собі не вирішиться».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>