Транш–привид

29.05.2010

«Сьогодні вірогідність того, що Міжнародний валютний фонд відмовить Україні у продовженні співпраці за новою програмою, становить 9 до 1», — інформує УНІАН із посиланням на джерело, поінформоване про хід переговорів із МВФ.

Причиною відмови стане прагнення влади видати бажані економічні показники за реальні. «У МВФ розкусили, що реальний дефіцит в Україні за підсумком року буде не 5,3% ВВП, як прийняли, а близько 14%. Крім того, у МВФ не бачать вирішення проблем «Нафтогазу України», намірів реформувати систему пенсійного забезпечення і підвищення ціни на газ для населення», — сказав співрозмовник агентства.

При цьому він зазначив, що навряд чи ситуацію може змінити позиція Росії, яка заявила про підтримку продовження співпраці МВФ з Україною. Адже позиція євродепартаменту МВФ у цій справі є сильнішою.

Коментуючи таку перспективу, експерти кажуть, що навіть із затримкою траншу економічної катастрофи в Україні поки що не станеться. «Ризики не потрібно перебільшувати — у короткостроковій перспективі небезпеки від затримання траншу МВФ бути не може», — впевнений директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин. Адже макроекономічні показники дають позитивну картину: є зрушення у промисловості, наповнення валютних резервів, певна стійкість у політичному полі, немає протистоянь гілок влади.

Єдиною небезпекою можуть стати лише «системні ризики, не пов’язані з траншем МВФ». «Хоча уряд офіційно дає завдання до реформації, але до реальних дій справа ще не дійшла. Зараз, можливо, потрібно посилити неполітичний тиск на українську владу задля прискорення реформування», — підсумував аналітик Центру Разумкова.