На чужому плацдармі

28.05.2010
На чужому плацдармі

Щільні міліцейські редути не дозволили львівським «свободівцям» показати свою виставу під вікнами, де засідав Янукович. (Фото Рейтер.)

Перший офіційний візит Віктора Януковича в ролі Президента на Львівщину обставили по повній програмі — центр міста перекрили, всі прилеглі вулиці обставили знервованими міліціянтами. Склалося враження, що на охорону «донецького гаранта» вивели чи не весь особовий склад львівських силовиків — від оперів у цивільному до екіпірованих «беркутівців», які берегли Януковича та його почет від провокацій. Подібних заходів безпеки за жодного попереднього Президента не було. Очевидно, що організатори від Януковича почувалися на чужій території і справді побоювалися провокацій з боку політичних опонентів.

 

На стадіон — прожогом

Першим пунктом програми Януковича став новий львівський стадіон, який будують із запізненням до Євро–2012. Журналістів почали зганяти на будмайданчик ще за півтори години до приїзду броньованої кавалькади. Пресу попросили не «робити різких рухів» та не перетинати умовну межу.

Від брифінгу на стадіоні Янукович відмовився — протокольно подивився на будову, оглянув стенд, де розміщено інформацію про стадіон. І на сам майданчик Президент не пішов — лише сказав «пару ласкавих» слів новому «губернатору» від Партії регіонів Горбалю та міському голові Садовому. Та й поїхав у аеромобільний полк.

Недовго затримався і там — одразу заскочив у авто і попрямував до Національно університету «Львівська політехніка», де його гостинно зустрічали місцеві освітяни, запрошені з регіонів України, та не вельми численний, але дуже галасливий пікет прихильників ВО «Свобода». Решта політичних сил відмовилася брати участь у протестному спектаклі.

Міліція, Цар і Ялинкович

Перед початком акції працівники МВС застосували силу й відтіснили «тягнибоківців» у сусідній провулок. На звільнене місце запустили людей із гаслами «Янукович — наш Президент!», що для Львова виглядало вельми оригінально. У Донецьку під час візитів Президента Ющенка траплялися схожі картини з наочною агітацією, але там міліція не витискала опонентів силою.

Подалі від очей державного керівництва «свободівці» показали виставу, головними дійовими особами якої, за повідомленням партійної прес–служби, були «Цар Медвед, холопи Вітька Ялинкович, Калян Хазаров, Діма Собачник, Анька Разводчиця», а також Невільна преса. «Холопи» дарували Царю трубу, гроші, українську історію, а найголовніший — Ялинкович — під «блатну» пісню «Поворую, перестану, всьо равно багатим стану» — віддав Медведу всю Україну, тобто її географічну карту. Актори співали:

«Хохол Вітька на поклон

К царю–батюшке прішол.

«Вот вам Крим, труба вам — вот,

Завтра продадім народ».

«Одного ранку українці прокинуться і зрозуміють, що вони в чужій державі. Що довкола чужі підприємства, і ні земля, ні надра, навіть повітря не належать українцям. Тоді вже буде пізно щось змінювати. Починати треба зараз, зрештою, ще вчора», — пояснила сенс протесту голова львівської обласної організації ВО «Свобода» Ірина Сех у коментарі журналістам.

Своє ставлення до Президента та його команди націоналісти висловили в гаслах «Янукович — маріонетка кремлівських карликів», «Україножерам місце в тюрмі, а не при владі» тощо. Обіцяні яйця в хід не пішли.

Рада [Партії] регіонів

Також «свободівка» висловила обурення, що від львівського самоврядування приховують зміст «так званої Ради регіонів», яка відбувається в «Політехніці» за участю нового начальства з усіх областей України.

Власне, Рада регіонів не відзначилася резонансними заявами. Дійство тривало близько трьох годин, а основним висновком із нього, крім паркетних фраз про зростання ВВП в умовах кризи, можна було вважати слова Януковича про те, що, мовляв, внутрішня і зовнішня політика значною мірою зумовлені економікою.

На чиновницькому засіданні Віктор Янукович згадав і акцію опозиції під стінами «Львівської політехніки». «В цілому Львівщина позитивно сприймає нашу роботу. Та купка людей — це замовні політичні завдання. Ми живемо в демократичній країні й повинні бути готовими до таких речей», — сказав Президент. «Я впевнений, що більшість з нас так і думає. Я правий?» — запитав він у залу. «Так!» — вигукнули присутні підлеглі. «Регіональний» лідер втішено посміхнувся.

А ось резонансних «проукраїнських» висловів від Януковича — принаймні до 17–ї години — у Львові не почули. Навіть навпаки. Він заявив, що вступ до НАТО «сьогодні нереальний для нашої країни» і що «Україна буде проводити відкриту політику позаблокової держави».