Ті, що спалюють калорії

26.05.2010
Ті, що спалюють калорії

За деякими продуктами та їх поєднаннями небезпідставно закріпився статус «ті, що спалюють калорії». Справляється один без підмоги в боротьбі з зайвою вагою, наприклад, грейпфрут. Якщо їсти його тоді, коли, зазвичай, рука тягнеться до цукерки чи печива, — успіх через тиждень–другий точно гарантовано. Загалом оптимісти вважають: якщо перед застіллям з’їсти півгрейпфрута, у жирові складки не відкладеться 800 калорій. І не зневажайте гібридом, якщо якось вам набив оскомину надто кислий плід. Насправді стиглі грейпфрути дуже солодкі і смачні (більше таких серед плодів, що чи не вдвоє більші за середнього розміру помаранча, навколо яких багато білого неїстівного прошарку. Такі гіганти, до речі, часто дешевші за своїх «середньостатистичних» родичів. Зараз у київських супермаркетах одні коштують близько 11 гривень за кілограм, інші — понад 15). До групи найдієвіших борців із калоріями також зараховують зелений чай, гарбуз і навіть яловичину.

Щоб схуднути, можна спробувати разом з іншими стравами двічі на день їсти салат «Здоров’я». Готують його з натертих на дрібну тертушку відвареного буряка (можна взяти і молодий сирий) та морквини. Також додають нарізані «соломкою» сім–вісім редисок та дві болгарські перчини, трохи подрібненого листя селери, петрушки і редиски, кілька порізаних зубчиків часнику, солять і заправляють нерафінованою олією. Страва–ліки готова.

Тримати себе у формі допомагають найпростіші салати з капусти. Щоб цей овоч не «приївся», варто страви з нього щоразу урізноманітнювати. Ось кілька варіантів поєднань капусти з іншими «родичами гарбузовими», і не тільки. 1. Порізані півкапустини, чотири–п’ять стеблин молодої цибулі, одну–дві — часнику, пучок кропу поєднати з чотирма–п’ятьма столовими ложками нежирного вершкового сиру, посолити, поперчити і заправити оливковою олією чи нежирним йогуртом. 2. Нашатковану капусту (четвертину) поєднати з часточками двох варених яєць, шматками огірка, порізаними зеленою цибулею, петрушкою та кропом і заправити нежирною сметаною. 3. Порізані четвертину капустини та чотири огірки поєднати з невеликою кількістю відвареної рисової вермішелі, додати два–чотири розтертих зубчики часнику, потерти невеликий корінь імбиру, посипати кунжутним насінням (підсмажене смачніше, проте не таке корисне) і полити соєвим соусом.

Суп, що спалює калорії, зрозуміло, готують без картоплі. Інгредієнти страви (на 2,5 л води) — чотири–п’ять цибулин середнього розміру, дві зелені болгарські перчини, два–три свіжі помідори, 600 г капусти та пучок петрушки. Щоб «підсолодити» суп, цибулю спочатку пасерують на сковорідці. Заправляють страву олією, присмачують сіллю, меленим перцем та лавровим листом.

Із двох варених буряків та трьох сирих яблук можна зготувати дієтичний суп–пюре: кубики почищених фруктів спочатку треба стушкувати на сковорідці під кришкою, потім поєднати з почищеними та порізаними коренеплодами, — і все разом збити у блендері. Якщо вам до вподоби рідка консистенція страви, коли тушкуються яблука, на сковорідку можна влити півсклянки–склянку води або яблучного фрешу. Присмачують суп–пюре залежно від уподобань: подрібненою зеленню м’яти та волоськими горіхами або розтертим із сіллю молодим часником.

Усім відомо: якщо маєте зайві кілограми або не хочете ними обзавестися — не вживайте борошняних виробів. Якщо ви зовсім не можете їсти суп чи борщ без хліба, спробуйте замінити його гречаниками. Для їх приготування одну склянку гречаної крупи перебирають, промивають, заливають 2,5 склянками холодної води і варять в’язку кашу. Окремо обсмажують дрібно порізані дві цибулини і кладуть їх у готову гречку, ретельно вимішують, викладають у квадратну форму і ставлять у холодильник. Через кілька годин такий «пиріг» можна розрізати на квадрати чи прямокутники і подавати до столу.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>