На межі зникнення: прощаємося з зубром, осетрами, сипухою та джмелем?

На межі зникнення: прощаємося з зубром, осетрами, сипухою та джмелем?

Близько 45 тисяч видів тварин, незліченна кількість рослин, широке розмаїття птахів, комах і водоростей... Україна, займаючи близько 6 відсотків площі Європи, володіє приблизно 35 відсотками її біорізноманіття. Утім під могутньою рукою українських «природолюбів» стан біоти в нашій країні зазнав катастрофічних змін — розорано унікальні степи, ліси на значних площах викорчувано і замінено на сільськогосподарські угіддя, осушено багато боліт. Таке насильницьке втручання у природу поставило під загрозу життя багатьох видів тварин, рослин та птахів. Проблема збереження біорізноманіття в Україні стала, як ніколи, актуальною і життєво важливою для окремих видів, які перебувають на межі зникнення і на відновлення популяції яких потрібні роки. «УМ» з’ясувала, який стан нині українського біорізноманіття та яку загрозу несемо природі ми.

«Червоний» день календаря

«Червоний» день календаря

22 травня у світі відзначається Міжнародний день біологічного різноманіття. Щороку він присвячений іншій темі: 2007–го в центрі уваги були кліматичні зміни, 2008–го — сільське господарство тощо. Наступного року йтиметься про ліси. А сьогодні екологи, біологи, політики та просто небайдужі до теми збереження навколишнього середовища люди з усієї планети обговорять проблему боротьби з бідністю та сприяння її вирішенню за допомогою біорізноманіття.

Нинішнє 22 травня особливе ще й тому, що з нагоди 200–ї річниці з дня народження Чарльза Дарвіна Організація Об’єднаних Націй проголосила увесь 2010–й Міжнародним роком біологічного різноманіття. З огляду на це заходи, покликані допомогти людству усвідомити, якою загрозою для братів наших менших, довкілля та всієї екосистеми планети стала його діяльність, відбуватимуться впродовж усього року. Але кульмінацією спроб донести до свідомості простих громадян, які наслідки мають надмірні споживацькі настрої людства для всього живого, що його оточує, та підказати, як вони на індивідуальному рівні можуть допомогти довкіллю, стане саме сьогоднішній день.

Всі статті рубрики