Звідки лічить Янукович?

15.05.2010

Віктор Янукович знову потішив своїм «янукізмом». Цього разу Президент України наплутав із датами, розмірковуючи про Чорноморський флот Росії. «Питання флоту — я хотів би дати для вас окрему відповідь. Для довідки, Чорноморський флот стояв і стоїть на цій базі вже більше 300 років. У тому числі всі роки незалежності України», — зазначив Янукович в інтерв’ю Бі–Бі–Сі.

Але ж російський флот перебуває в Криму значно менше, ніж три століття. Лише 1783 року Азовська флотилія з 11 кораблів Російської імперії увійшла до Ахтіарської бухти, де було закладено майбутній Севастополь. Це трапилося рівно 227 років тому. Хоча, якщо до влади прийде ще хтось такий, як Янукович, то російський флот, борони Боже, «досидить» у Севастополі й до 300–ліття.

«Це питання не нове, — додає глава держави. — Тільки за роки незалежності за цю базу Росія не заплатила жодного цента. Сьогодні ж лише за перші десять років [після приходу Януковича до влади] Росія заплатить близько 40 мільярдів доларів у вигляді компенсацій ціни за газ». Президент додав, що дилема була така: або створити ситуацію, як у Греції (банкрутство), або знайти компенсатори, які б знизили дефіцит бюджету. «Ми їх знайшли. Це нам вигідно», — переконує Янукович.