НЬЮЗ РУМ

12.05.2010

Жадан змінив прописку

Сергій Жадан змінив прописку — наразі літературну: щойно він закінчив працювати над романом під назвою «Ворошиловград». За інформацією сайту «Буквоїд», книга має вийти у вересні у видавництві «Фоліо». Відомо, що сюжет твору розвивається на Донбасі, і в ньому звичний нам край шахтарів та сталеварів представлений як батьківщина джазу та соулу. Уривок із нового твору можна прочитати на сайті «Буквоїд».

Каннський конкурс розширено

У конкурсній програмі 63–го Каннського фестивалю буде 19 кінострічок. У понеділок список претендентів на «Золоту пальмову гілку» доповнив фільм британця Кена Лоуча «Ірландський маршрут» (Route Irish). Це драма, події якої відбуваються в Іраку та Ліверпулі й оповідають про любов двох колишніх солдатів до однієї жінки, передає Рейтер.

Кен Лоуч уже завойовував найвищу нагороду цього кінофестивалю: у 2006 році — за воєнну драму «Вітер, що колише верес» (The Wind That Shakes the Barley). Минулого року він представляв у Каннах картину «У пошуках Еріка» (Looking for Eric). Цьогорічний Каннський фестиваль пройде з 12 по 23 травня. Уперше за його історію в конкурсну програму включено українську стрічку — «Щастя моє» Сергія Лозниці.

Провінційний брат Помпіду

На північному сході Франції, у місті Мец, відкрилася філія відомого паризького артзакладу — Центру Помпіду, повідомляє Бі–Бі–Сі. Таким чином мистецька спільнота намагається розширити культурно–просвітницький ареал, а влада сподівається на економічні вигоди від відкриття великого центру в провінції. «У Франції ми дещо централізовані, тому цю подію можна оцінити як маленьку Французьку революцію, — зауважив директор музею Лоран Ле Бон. — Чому Мец? Тому що тут немає великого музею сучасного мистецтва, а зв’язок з Європою дуже важливий». Він також застеріг, аби відвідувачі не думали, що в провінції виставлятимуть маловідомих художників, оскільки у філії представлені роботи Пабло Пікассо, Джексона Поллока, Жуана Міро.

Подібний експеримент збираються втілити в життя і представники Лувру. За два роки в економічно депресивному Ленсі з’явиться філія цього всесвітньо відомого музею.