Гра «класиків»

08.05.2010

Як уже повідомляла «УМ», за підсумками чемпіонату Європи національна збірна з греко–римської боротьби, завоювавши одну срібну та дві бронзові нагороди, розділила друге командне місце з турками. Враховуючи той факт, що на минулих континентальних форумах наші «класики» не могли потрапити навіть у десятку найсильніших, такий результат президент федерації Вадим Кисіль та головний тренер збірної Олександр Котовий на позавчорашній прес–конференції назвали чудовим. «Завдяки зміненим підходам до відбору спортсменів ми змогли повезти в Азербайджан справді найсильніших борців», — каже Котовий. За словами «головного», раніше часто доводилося брати атлетів, не готових боротися на високому рівні. Тренер хотів, аби йому офіційно дозволили на власний розсуд визначати склад збірної. І це принесло результат.

Вадим Кисіль тішиться розвитком греко–римської боротьби в Україні. «За останній час кількість дітей, які хочуть і вчаться боротися, неухильно зростає і становить уже 35 тисяч осіб», — радіє прогресу у своєму господарстві син попереднього президента федерації Володимира Киселя, який загинув у ДТП минулого року. «На повну потужність розвивається боротьба в Рівненському регіоні. Рік–два — і там визріють нові чемпіони, — додає Олександр Котовий. — Новий ковток свіжого повітря отримали київські та черкаські майстри єдиноборств, де в спортінтернатах відкрилися відділення та спецкласи греко–римської боротьби».

Водночас керманичі класичної боротьби переживають через брак фінансування свого виду спорту, констатуючи, що вся система тримається здебільшого на ентузіазмі та патріотичних почуттях тренерів, які працюють із молоддю «за копійки».

Проте чекати з моря погоди керівники не збираються. «Днями завершився чемпіонат України, який ми провели силами регіональних федерацій, без залучення бюджетних грошей», — каже пан Котовий, відзначаючи, що борцівський «організм» може функціонувати й без державних коштів.

Хоча президент федерації сподівається і на тіснішу співпрацю з новою владою. «Новий міністр спорту Рафіль Сафіуллін уже збирав президентів федерацій літніх видів спорту. Він хоче вникнути в проблеми і знайти шляхи для їхнього вирішення, аби на Олімпіаді в Лондоні наша країна здобула медалі», — каже пан Кисіль.

У свою чергу головний тренер збірної розповів про плани створення в Україні клубної ліги греко–римської боротьби, яка зможе популяризувати «класику» й дозволить спонсорам — великим організаціям і підприємствам — ширше рекламувати себе в країні та за її межами.