Коли ніхто нікуди не йде

28.04.2010

Вишукані шашлички з креветок у беконі для тих, хто вибиратися на природу не хоче чи не може, — бо цей делікатес можна приготувати винятково в цивілізованих умовах домашньої кухні, оснащеної побутовою технікою. Чаклувати над стравою доведеться близько години (якщо ви візьмете нечищені креветки). Проте надзвичайні смакові відчуття вам гарантовані.

На чотири порції потрібно 1 кг неочищених креветок, 200 г тонко нарізаного сиров’яленого бекону, 200 мл жирних вершків, по одній болгарській перчині червоного, жовтого і червоного кольору, чотири зубчики часнику, одна цибулина, сухе біле вино.

Починати приготування найліпше з того, що по одній половинці почищених перців запікаємо в духовці хвилин 15. Тим часом у креветок знімаємо панцирі й голови. Вздовж спинки робимо неглибокий надріз і обов’язково видаляємо кишковик. Кольорові половинки почищених перців ріжемо невеликими кубиками чи трикутниками. Далі кожну креветку обгортаємо беконом і нанизуємо на дерев’яні шпажки, чергуючи зі шматками сирих перців. Запечені половинки перців виймаємо і поміщаємо у поліетиленові кульки, щоб овочі там схолонули.

У розігріту сковорідку вливаємо дві столові ложки олії, кладемо вже нанизані шашлики і швидко обсмажуємо — по три хвилини з кожного боку. Доводимо до готовності в розігрітій до 200 градусів духовці дві–три хвилини. Далі шашлички накриваємо і зберігаємо теплими до подачі на стіл.

Ще залишилося приготувати соуси. Якщо у вас вистачить терпіння — їх має бути три: за кольором перців — червоний, жовтий і зелений. Але основу готуємо одну: спочатку обсмажуємо на середньому вогні по 2–3 хвилини дрібно порізані цибулю і часник, вливаємо 200 г вина і чекаємо, поки воно випарується на дві третини. Постійно перемішуючи, вводимо гарячі вершки й варимо на маленькому вогні до загустіння. У кінці солимо і перчимо. Потім соус розділити на три частини і кожну збити окремо у блендері із запеченою половинкою перцю, з якої попередньо треба зняти шкірку. Щоб консистенція соусів була ніжнішою, після блендера їх можна ще протерти через ситечко. Якщо возитися з соусами немає бажання, можна взяти магазинний, скажімо, для морепродуктів.

Ще один рецепт, з яким менше мороки, — східний соус. У сковорідку вливаємо чашку соєвого соусу, додаємо чайну ложку цукру та столову — свіжонатертого кореня імбиру і уварюємо на маленькому вогні на одну третину.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>