Юрко ЖУРАВЕЛЬ,
соліст гурту «От вінта»
— На жаль, із кожним роком часу на те, щоб виїжджати на шашлики, усе менше й менше. Але маю великий досвід у цій справі, тому можу ним поділитися.
Не важливо, робиш ти шашлик вдруге чи навіть уперше — треба робити його впевнено. Це найголовніше. М’ясо відчуває невпевненість. Вибачайте, жінки, але шашлик — чоловіча справа. Бажано, щоб жіночі руки не торкалися навіть посуду для приготування і спецій. Жінки мають лише їсти шашлики.
В Україні й інших країнах СНД вкорінилася одна неправильна традиція: у нас чомусь вважають, що для маринування м’яса обов’язково треба використовувати оцет. Це в часи радянського «общєпіта» оцтом «убивали» запах трохи зіпсованого м’яса. А шашликові цей розчин ні до чого.
Як на мене, для українців найкраще м’ясо для шашликів — свинина. Найсмачніші, найніжніші вони — з так званої задньої частини тварин. Порційні шматки з кільцями цибулі бажано викладати в емальований посуд (оцинковане відро окислюється і надає м’ясу неприємного присмаку); перемішувати слід обов’язково руками, а не ложкою. Я приправляю м’ясо сіллю, коріандром, перцем, трохи додаю імбиру, для пікантності — гвоздику. Люблю заправляти шашлик білим вином: приблизно на кілограм м’яса — склянка вина. Маринувати м’ясо раджу півдня.
І нарешті — смаження. М’ясо традиційно нанизують на шампури з кільцями цибулі та шматками помідорів почергово, а можна взяти ще й огірки — це досить прикольно. Для мангала найкраще підійдуть фруктові породи дерев: вишня, яблуня, черешня, вони тримають жар і віддають м’ясу свій приємний аромат. Не дай Бог, щоб на м’ясо потрапляв відкритий вогонь. Смажити шашлик треба за три–чотири сантиметри над вугіллям.
До шашлику пропоную кілька соусів. Той, що з гранатового соку, перцю і коріандру — східний, ближчий до кухонь Грузії та Вірменії. Дуже люблю соус із кефіру, білого хліба, подрібненої цибулі, солі і перцю. Ще один варіант: йогурт із подрібненим чи розтертим часником, червоним перцем та кмином. Треба експериментувати і бути певним, що експерименти увінчаються смачним результатом.