Якщо ви — вегетаріанець і принципово не їсте м’яса, не варто відмовлятися від приготування страв на природі. І навіть м’ясоїдам — заради цікавості і щоб урізноманітнити свято вилазки – можна зорганізувати винятково вегетаріанський пікнік або включити у традиційне меню пісні шашлики.
Найпростіша, найсмачніша, але зовсім не оригінальна вегетаріанська страва на природі — печена картопля. Для приготування справжнього овочевого шашлику, його інгредієнти, як і м’ясо, треба чотири–п’ять годин маринувати. Тож ріжемо на крупні кружальця по дві великі морквини, цибулини і цукіні. Часточки двох картоплин, щоб вони не потемніли, упродовж трьох хвилин відварюємо і охолоджуємо. Усі овочі, а також два десятки великих капелюшків печериць, складаємо у посудину і заливаємо збитим у блендері маринадом із 200 г олії (бажано оливкової), десяти зубчиків часнику та великого пучка петрушки. Накриваємо харчовою плівкою і ставимо у холодильник. Потім усі інгредієнти почергово нанизуємо на шампури і смажимо. Сіллю і перцем приправляємо уже готовий овочевий шашлик. Їмо, поливаючи залишками маринаду. Щоб не возитися з шампурами, замариновані у такий спосіб овочі та гриби можна приготувати на решітці–гриль.
Для приготування шашликів із лосося знадобиться хоча б півкіло філе риби. Маринувати шматки треба півтори–дві години у збитій суміші соєвого соусу і меду (по чверті склянки), оцту (бажаного, рисового, столова ложка), соку свіжого імбиру (одна чайна ложка), розтертого зубчика часнику і солі. Рибу на шампури нанизують почергово з четвертинами лимону.
Щоб зробити печериці–гриль, їх годину маринують в олії з розтертими з крупною сіллю часником та сушеним розмарином. Смажити гриби потрібно на «середньому вугіллі» спочатку три–чотири хвилини пластинками вниз, а потім п’ять–сім хвилин — іншим боком під кришкою. Найкраще гриби, якщо вони великі, зовсім не перевертати — тоді у капелюшках збережеться більше соку.
Фруктові шашлики — взагалі ювелірна робота. Щоб їх приготувати, спочатку на невеликі шампури треба нанизати шматки ананаса (400 г), яблук та ківі (по 500 г), крупну курагу та чорнослив без кісточки (по 200 г) і скласти у миску. Потім приготувати сироп із соку лимона, чотирьох столових ложок меду, двох — розтопленого вершкового масла, рому чи бренді та цукру, чайної ложки — меленої кориці. Полити сумішшю шашлички, накрити і залишити на годину. Насамкінець смажимо їх на гарячій кришці барбекю і встигаємо за 5 хвилин ще кілька разів змастити фрукти сиропом. Його залишками поливаємо десертні шашлички перед тим, як відправляємо смакоту до рота.