Поклик природи

28.04.2010
Поклик природи

(з сайту sxc.hu.)

Традиційно на травневі свята починається сезон масових виїздів на природу. У кожній компанії, як правило, є свій майстер «по шашликах» із фірмовим рецептом. Проте ніколи не пізно спробувати щось нове.

 

Для пікніка найважливіше — настрій. Хоча власне шашлики — справа не остання, оскільки на свіжому повітрі через годину–півтори пробуджується просто звірячий апетит. Взагалі–то нанизати на шампур чи покласти на решітку можна практично будь–яке м’ясо, але варто пам’ятати про деякі нюанси. Найперше — м’ясо має бути свіжим. Якщо ви все ж припасли шмат у морозильнику, дайте йому час розморозитися у природний спосіб — без занурювання у гарячу воду і режиму «Розморожування» вашої мікрохвильової пічки. Шашлик зі свинини апріорі м’якший, ніж з яловичини. Баранина, особливо молода, — ароматна і соковита. Найніжніше м’ясо — телятина. Швидко і зручно готувати шашлик із курятини чи індички. Щоправда, мало кому вдається зробити його соковитим.

Будь–яке м’ясо буде смачним і м’яким, якщо його хоча б кілька годин помаринувати. Безпрограшний варіант — у подрібненій цибулі. Ріпчастої, кажуть профі шашличних справ, багато не буває. І оцту чи лимонного соку або зовсім ні краплини, або ну зовсім трохи. Доповнюють цибулю спеції: м’ята й розмарин гармоніюють із бараниною, базилік, орегано та тим’ян — із курятиною. До м’яса з будь–якої птиці пасує коріандр. Обов’язкові умови маринування: або чергування м’яса і спецій, або часте перемішування.

Щоб замаринувати свинину в томатному соку, м’ясо спочатку солять, перчать, додають, коріандр, базилік і часник. Для майонезно–гірчичного маринаду беруть рівні частини обох інгредієнтів, цибулю, сіль і перець — за смаком. (На 2 кг м’яса — по 200 г майонезу та гірчиці, шість цибулин). Щоб замаринувати свинину у кефірі, у посудину викладають шарами м’ясо, кільця цибулі та подрібнену кінзу. Кожен шар солять і перчать. Насамкінець заливають кефіром і витримують шість–вісім годин. (На 1кг свинини — 1,5 л кефіру, вісім цибулин, пучок кінзи).

Баранину можна замаринувати у гірчиці та пиві. У посудину для маринування спочатку викладаємо порційні шматки м’яса, змащуємо гірчицею і посипаємо чорним меленим перцем, далі — прошарок кілець ріпчастої цибулі і знову м’ясо з гірчицею і перцем, а також хмелі–сунелі, зверху — цибуля. Кількість таких нашарувань залежить від кількості м’яса (а приправ — від бажання зробити шашлики з насиченішим смаком чи нейтральнішим). Усе заливаємо світлим пивом і ставимо у прохолодне місце на чотири години. Щогодини м’ясо бажано перемішувати. Солимо перед смаженням шашликів.

Гарної погоди!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>