Хорали з Сербії

17.04.2010
Хорали з Сербії

Дівна Любоєвіч. (Фото з сайту folkbunker.com.)

Уперше в Україну з концертною програмою «З любов’ю у Хресті» приїхала сербська виконавиця християнської музики Дівна Любоєвіч. Упродовж трьох вечорів — 16, 17 і 18 квітня — вона виступатиме в залі «Мистецького арсеналу». Разом із нею запрошено хор–студію «Ме­лоді», який Дівна заснувала у 1991 році. До їхнього репертуару входять православні піснеспіви від ранніх візантійських, сербських, болгарських і російських розспівів до творів сучасних авторів. За роки свого існування вони дали понад 400 концертів на різних міжнародних фестивалях. У православній традиції їхній спів називають ангельським.

Художній керівник і диригент хору «Мелоді» Дівна Любоєвіч народилася в Белграді в 1970 році. Навчалася у монахів монастиря Введення, який зберігає унікальні традиції церковного співу. У 90–ті роки співачка переїхала у Париж, де зі своїм хором брала участь у богослужіннях, а також займалася активною концертною діяльністю.

Три концерти Дівни в «Мистецькому арсеналі» — це подарунок Президента України Віктора Януковича на 75–річчя Блаженнійшому Володимиру, Митрополиту Київському та всієї України Московського патріархату. У ці дні спів сербки доповнюватиме виставка «Сфери Відродження» художниці Оксани Мась. Однією з її робіт кияни мали нагоду налюбуватися у Великодні свята на подвір’ї Києво–Печерської лаври. Це скульптура, вкрита писанками народних майстринь зі всієї України. У січні цього року в Софії Київській Мась презентувала першу частину арт–проекту «Сфери Відродження» — панно Діви Марії з писанок. На ці вихідні художниця покаже всі роботи з писанок, які творять різні сфери.

Вхід на всі три концерти безкоштовний.

 

ДО РЕЧІ

У четвер співачка прилетіла в Україну і мала дати прес–конференцію в УНІАНі. На жаль, вона так і не зустрілася з журналістами. Дівну без вагомих причин і пояснень затримали більш ніж на п’ять годин в аеропорту «Бориспіль».