Картопляна душа

24.03.2010
Картопляна душа

З картоплі можна зробити багато оригінальних страв. (Фото Наталії ШЕВЧЕНКО.)

Скромно

По–особливому виглядає і смакує картопля з волоськими горіхами. Відварити 5—6 бульб у лушпинні, почистити, порізати на кружальця — далі сіль–перець, запанірувати з обох боків у сухарях і підсмажити на олії. Півсклянки горіхів (можна взяти ліщину) потовкти чи пропустити через м’ясорубку і посипати ними смажену картоплю. Таке ситне поєднання добре «нейтралізувати» квашеною чи тушкованою капустою.

Найпростіше простого приготувати картопляні котлетки — картопляники. У пюре з 1 кг бульб вбити яйце, додати 4–5 столових ложок борошна, добре вимісити і сформувати котлетки. Обкачати у борошні чи сухарях і смажити. Якщо покласти всередину начинку (тушковані з цибулею капусту, м’ясо чи гриби) — матимемо картопляні зрази. Вони, як і «порожні» картопляники, найбільше «дружать» зі смаженими грибами або грибним соусом.

Картопляні кльоцки бувають відварені і смажені. Тісто для смажених готуємо з перекрученої на м’ясорубку вареної картоплі (1 кг), трьох столових ложок крохмалю та яйця. Обсмажуємо сформовані качалочки, попередньо обвалявши їх у крохмалі. Подаємо до столу з подрібненим часником в олії чи шкварками.

Варені кльоцки робляться з тіста, складовими якого є і пом’ята чи перекручена варена картопля (0,5 кг) і сира, потерта на дрібну тертушку (0,5 кг). Сиру масу відтиснути через марлю, окремо покласти у тісто гущу, а до рідини додати трохи води і залишити хвилин на 10, щоб осів крохмаль. Потім воду злити, а осад додати у тісто. До картоплі сирої і вареної ще кладуть 1–2 яйця, 100 г борошна або 50 г борошна та 100 г крохмалю, сіль, і ретельно усе вимішують. Далі відщіпують невеликі кульки, обкачують їх у борошні чи манці і варять у підсоленій воді 5—7 хвилин. Кльоцки можна перемастити вершковим маслом і притрусити кропом або приправити підсмажкою зі шкварками (чи грибами) і цибулею.

Вишукано

Картоплини великого розміру шкода не використати для фарширування. Бульби можна почистити, а можна залишити в «мундирі» — так вони краще зберігатимуть форму. Безпрограшне поєднання для начинки — картопля і гриби. Можна підсмажити з цибулею (2 штуки) відварені і подрібнені сушені гриби (100 г) або свіжі шампіньйони (300 г). Шматки вийнятих «серцевин» картоплі (8—10 штук) теж підсмажити — такий посолений і поперчений мікс дуже смачний. Нафаршируйте ним картоплини, закрийте зрізаними верхівками і поставте у глибоку посудину. Налийте на дно грибний відвар і ставте у духовку тушкувати. Стежте, щоб рідина не википіла повністю. Перед подачею обов’язково полийте готову страву соусом (хто любить масло масляне — ще й сметаною зверху) і притрусіть кропом.

Інший варіант начинки — з шинкою. Підсмажуємо дрібно порізані м’ясо і цибулю, додаємо натерту моркву і брусочки солоного огірка, заправляємо кількома столовими ложками сметани, сіллю, перцем і добре вимішуємо. Далі розкладаємо фарш у «човники» із порізаних уздовж половинок картоплі і ставимо у духовку запікати. Хвилин через 20—25 посипаємо тертим сиром і ставимо у духовку на 5—7 хвилин. Щоб картопля не висихала, кожну кладуть у торбинку з фольги.

Екзотичне поєднання — картопля, начинена філе риби і авокадо. Найсмачніше, якщо візьмемо шматок лосося чи сьомги (200 г), але влаштують і хек або минтай. Рибу ріжемо на маленькі кубики, обсмажуємо, додаємо дрібнопорізані цибулину і помідор, один зубчик часнику, солимо, перчимо. Шматочки почищеного авокадо і сік із половини лимона збиваємо в блендері. Викладаємо вміст сковорідки і авокадно–лимонний крем на підготовлені половинки картоплі і запікаємо. Наприкінці змащуємо кожен «човник» збитим яйцем, посипаємо базиліком чи петрушкою і ще на кілька хвилин залишаємо у духовці.

Основу для картопляного рулета готують із пюре (з 1 кг картоплі). У нього додають склянку гарячого молока, одне яйце (ліпше — два жовтки), розтоплене вершкове масло (60 г) і ретельно усе вимішують. Викладають на вологий рушник прямокутником завтовшки 1,5–2 см. і начинку: підсмажену сиру чи квашену капусту з цибулею, до яких додають порубані два зварені яйця. Далі треба з обох боків підняти основу, з’єднати краї картопляного «тіста» і скрутити рулет. Перекласти його на змащене жиром деко. Зверху помастити збитим яйцем із молоком і борошном, притрусити паніровочними сухарями, скропити вершковим маслом і запекти. Порційні шматки рулета подають до столу зі сметанним соусом і традиційно для картопляних страв притрушують кропом.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>