Юлі «світять» ґрати?

19.03.2010

Однією з причин того, що нова урядова команда довго готує бюджет, Президент Янукович назвав необхідність урахувати всі недоліки держкошторису 2009 року, а також надскладну ситуацію в економіці країни. Зокрема глава держави планує не збільшувати податки. На його думку, перевантаження підприємств, майже половина з яких є збитковими, додатковими податками — неприпустимо. Адже мета для цьогорічного бюджету не тільки «нормально прожити цей непростий рік», а й «закласти фундамент зростання на наступні періоди».

Додаткові кошти планують отримати, поборовши «бюджетну корупцію». Так, за словами очільника Рахункової палати Валентина Симоненка, бюджет–2009 не виконано за жодним із показників. «А ті показники, що хоч якось підходять за нормами закону, практично сфальсифіковані. Особливо це стосується зовнішніх запозичень, виплат зарплат, а також роботи Пенсійного фонду», — поскаржився голова РП Валентин Симоненко позавчора на зустрічі з Януковичем.

Відповідаючи на запитання Президента, хто саме дані фальсифікував, Валентин Симоненко відповів, не замислюючись: «Колишній уряд, котрий керував країною у 2008—2009 роках». За даними Рахункової палати, лише по тендерних закупівлях Тимошенко з Турчиновим завдали країні збитків у 20 мільярдів гривень. «Те, що скоєно злочин, — це стовідсотково. Тепер, щоб рухатися вперед, треба, щоб було і покарання за результатами скоєного злочину», — підсумував голова Рахункової палати.