НОВИНИ ПЛЮС

06.03.2010

Таджикистан відмовився від російської мови

Сенат Таджикистану ухвалив поправки до закону «Про нормативно–правові акти», яким виключив російську мову діловиробництва. Віднині всі законодавчі й нормативні акти будуть ухвалювати й публікувати винятково державною (таджицькою) мовою без дублювання російською, як це було раніше. Також після ухвалення у жовтні минулого року закону про державну мову повністю на таджицьку мають перейти суди, реклама, телебачення тощо.

ЄС фінансує «Набукко»

Єврокомісія виділила понад 200 мільйонів євро на будівництво газопроводу «Набукко», яким газ із Туркменістану й Азербайджану йтиме в обхід Росії до Болгарії, Румунії, Угорщини, Австрії та Німеччини. Як заявив єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер, ці кошти підуть на модернізацію газових та електричних магістралей цих держав.

Вибори в Іраку

Завтра в Іраку відбудуться парламентські вибори. За 325 депутатських мандатів змагаються близько 6 тисяч кандидатів. Дострокове голосування, в якому взяли участь переважно військові та поліцейські, що в неділю охоронятимуть громадський порядок, почалося вже в четвер. Початок виборів ознаменувався терактами: від вибухів у Багдаді загинуло 14 людей, 48 отримали поранення.

США: стрілянина біля Пентагону

Будівлю Міністерства оборони США в окрузі Арлінгтон, штат Вірджинія, на певний час було закрито у зв’язку зі стріляниною, що сталася біля виходу з прилеглої станції підземки. За інформацією військових, біля входу на станцію з’явився невідомий і відкрив безладний вогонь по людях. Двоє офіцерів поліції, які охороняли Пентагон, отримали вогнепальні поранення, але встигли відкрити вогонь у відповідь і поранили нападника. Ним виявився 36–річний Джон Патрік Беделл, який від отриманих поранень помер. Нині Пентагон працює в нормальному режимі.

Теракт у Пакистані

У Пакистані терорист–смертник врізався у колону автобусів. Загинуло щонайменше 10 осіб, близько 25 людей отримали поранення. Як повідомляє агенція «Ассошіейтед пресс», жертви теракту — мусульмани–шиїти, яких сунітські радикали вважають немусульманами і організовують проти них теракти.

Трагедія в Індії

63 людини загинули і, щонайменше, 25 отримали поранення внаслідок тисняви, яка виникла після руйнування воріт індуїстського храму в штаті Уттар–Прадеш на півночі Індії. Трагедія сталася в популярному храмі Рам–Джанкі, куди кілька тисяч людей прийшли на безкоштовний обід і роздачу одягу з приводу релігійного свята. Після того як упали дерев’яні ворота, індійці в паніці кинулися до виходу.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>