США — Вірменії: визнаємо, сумуємо

06.03.2010

Комітет із закордонних справ Палати представників Конгресу США визнав винищення півтора мільйона вірмен на території Османської імперії в 1915—1917 роках геноцидом. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, відповідну резолюцію було ухвалено з мінімальною перевагою: «за» проголосували 23 представники комітету, «проти» — 22. З правової точки зору ухвалений документ ні до чого не зобов’язує — тепер резолюція має надійти на розгляд Конгресу. Втім подальша доля документа залишається під питанням, адже 2007 року комітет уже затвердив схожу за змістом резолюцію, але вона так і не була винесена на розгляд Конгресу. Найімовірніше, так станеться і цього разу.

Барак Обама під час президентської кампанії заявляв, що на посаді президента США визнає геноцид вірменського народу. Але напередодні голосування в «міжнародному» комітеті адміністрація Обами робила все можливе, щоб документ «провалився». Білий дім задіяв свій адміністративний ресурс. Держсекретар Хілларі Клінтон наполегливо переконувала голову комітету, свого колегу з Демократичної партії Ховарда Бермана, в тому, що ухвалення резолюції завдасть шкоди відносинам Сполучених Штатів із їхнім ключовим союзником у мусульманському світі — Туреччиною. І що Анкара після цього припинить надавати допомогу США на Близькому Сході та в Афганістані.

Туреччина прислала парламентарів із власного комітету із закордонних справ, які активно переконували своїх американських колег, що документ, у разі його прийняття, нічого доброго не принесе. Ці аргументи не спрацювали — Берман закликав членів комітету підтримати резолюцію. «Я в Конгресі вже 27 років, і до цього ніколи не було належного моменту, щоб прийняти цю резолюцію», — пояснив демократ.

Як і слід було очікувати, ухвалення резолюції про геноцид вірмен викликало різко протилежні реакції в Єревані та Анкарі. Влада, народ Вірменії та численна вірменська діаспора у світі з ентузіазмом прийняли рішення американських парламентаріїв про засудження дій Туреччини. Натомість офіційна Анкара невдовзі після голосування відкликала свого посла у Вашингтоні для консультацій. Турецьке МЗС висловило стурбованість у зв’язку з тим, що ухвалення документа може не лише ускладнити відносини між Туреччиною та США, а й зашкодити нормалізації відносин між Анкарою та Єреваном. Резолюцію комітету Палати представників також засудили прем’єр–міністр та президент Туреччини. На думку глави держави Абдулли Гюля, вона завдасть шкоди стабільності на Південному Кавказі і взаєминам Туреччини зі США.

Тим часом незалежні закордонні оглядачі зазначають, що ухвалення документа дасть додатковий козир проісламським силам Туреччини, які ведуть боротьбу з тією половиною турецького владного олімпу, яка виступає за світський характер Турецької держави.

 

ДОВІДКА «УМ»

Масове винищення вірмен у 1915—1923 рр. у Західній Вірменії та в інших частинах Османської імперії вважається першим геноцидом XX ст. 24 квітня 1915 р. молодотурецькі правителі на чолі з тріумвіратом Талаат–паші, Енвер–паші та Джемаль–паші наказали зібрати всю вірменську інтелігенцію в Константинополі й депортувати, після чого почалося масове вбивство вірмен по всій території Туреччини. Чоловіків, жінок, дітей та старих вирізали, живцем спалювали у вірменських храмах, ґвалтували. До геноциду також зараховують масові вбивства вірменського населення турками, які вторглися на Закавказзя у 1918 р., кемалістами під час агресії проти Вірменської Республіки у вересні–грудні 1920 р., організовані погроми вірменів у Баку й Шуші 1918—1920 рр. За різними даними, кількість жертв геноциду налічує від 600 тисяч до понад 2 мільйонів (якщо враховувати і періодичні погроми, організовані турецькою владою починаючи з кінця ХІХ ст.). Більшість істориків сходиться на тому, що ця цифра становить щонайменше 1,5 мільйона.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>