НЬЮЗ–РУМ

06.03.2010

Ван Дамм підніме українське кіно на «Вежу»

На минулому кінофестивалі «Молодість» київську пресу підкорив своїм зізнанням голлівудський актор Жан–Клод Ван Дамм. Тоді на прес–конференції він пообіцяв знімати в Україні кіно, давати майстер–класи молодим акторам і таким чином піднімати український кінематограф до світового рівня. Герой сказав, герой зробив. Уже другий тиждень Ван Дамм орендує в Києві квартиру, прогулюється вулицями столиці зі своєю дівчиною Альоною з Кривого Рогу і знімається у відеокліпі Ірини Білик.

Ван Дамм приїхав в Україну не відпочивати і, як пожартував над собою, не грати роль мавпочки. Зараз він готується до знімального процесу над бойовиком «Вежа», де працюватиме як актор і як режисер. Поки що його команда працює над сценарієм картини і шукає локації у Києві. Продюсуватиме стрічку президент Федерації кінного спорту України Олександр Онищенко. У проекті працюватимуть українські актори, гримери, оператори, буде задіяно нашу апаратуру і кіностудії. Бюджет стрічки становитиме орієнтовно 52 млн. доларів. Ван Дамм працюватиме на «добровільних засадах». За сюжетом, його герой втрачає пам’ять. В Україні доглядатиме за ним жаліслива родина.

Зйомки фільму, за попередніми планами, мають стартувати 15 квітня на студії в Києві, потім знімальна група переїде до Лас–Вегаса, після чого знову повернеться до України знімати заключну частину фільму. Жан–Клод Ван Дамм має наміри завершити стрічку тільки до наступного Каннського фестивалю, на якому відбудеться прем’єра «Вежі». Після Канн бойовик вийде у прокат.

 

Параджанов від Лондона до Брістоля

Уперше англійська публіка має нагоду познайомитися з творчістю відомого режисера Сергія Параджанова. Упродовж двох із половиною місяців на культурних площах британської столиці проходитиме фестиваль імені Параджанова, організований компанією Glaz за участі Британського інституту кінематографії. Дійство відкрили 22 лютого в лондонському Національному театрі виставкою фотографій грузинського фотографа Юрія Мечитова. Він був знайомий із Параджановим упродовж останніх 11 років життя режисера. На чорно–білих і кольорових світлинах зображені робочі моменти кінозйомок, постановочні портрети з рамками від картин, із букетами квітів і незмінними гранатами.

До 9 березня у Лондоні показуватимуть повну ретроспективу фільмів Параджанова, документальні стрічки, присвячені його творчості, відбудеться міжнародний симпозіум, майстер–класи, учасники яких спробують свої сили у створенні колажів, костюмів і ляльок «а–ля Параджанов», мультимедійні інсталяції сучасного художника Британії Мета Колішоу, презентація робіт з Єреванського музею Параджанова, концерт вірменської музики.

У квітні фестиваль Параджанова продовжиться у Брістолі, в Центрі сучасного мистецтва Арнольфіні і галереї «Брістоль». На свято запросили відомих спеціалістів, які вивчають творчість Параджанова, а також людей, які особисто знали дивака вірмено–грузинсько–українського кінематографа. На ці дні до Англії розповісти про Параджанова на запрошення організаторів фестивалю поїде український режисер Роман Балаян.